Ads Top

Кралски институт за международна политика - Кръгли маси

Дневният ред и методите на съвременните американски тайни общества не възникват в
Америка, а са внесени от тайните общества, които са доминирали в Европа от векове.

   Връщайки се към срещата от 1919г. в Париж, която води до създаването на Съвета за външна политика, трябва да се отбележи, че CFR е просто американският клон на предложения ,,Институт за международна политика". Английският клон запазва първоначалното име и е известен като Кралски институт за международна политика (RIA).

   Подобно на CFR, създаването на института е инициирано от съветника на Удроу Уилсън полковник Хаус, банкерите Варбург и Барух и други членове-интернационалисти на групата ,,Разследване" на Хаус. RIA е изграден върху съществуващо тайно общество - Групите на Кръглата маса, - основано около 1910г. от тръста на английския диамантен магнат Сесил Роудс.
   
   Авторът Доналд Гибсън обяснява тези събития по следния начин:
   ,,Кралският институт е създаден през 1919г., за да увековечава британската власт в света и спомага за създаването на Съвета за външна политика като част от усилието за свързване на горната класа на Англия и нейната външнополитически интерес с тези в САЩ".

   Това становище е отразено и от Айк, който пише:
   ,,Така наречените ,,специални взаимоотношения" между Британия и Америка са в действителност взаимоотношения между RIIA и Съвета за външна политика".
   RIIA се настанява в Чатъм Хаус, разположена на лондонския площад ,,Сейнт Джеймс", точно срещу дома на богатото семейство Астор. Често се твърди, че британската външна политика произлиза от Чатъм Хаус.

   За създаването на RIIA способства Лаянъл Къртис - ветеран от южноафриканската Англо-бурска война, който става секретар на сър Алфред Милиър - върховния комисар на Великобритания в Южна Африка. Къртис е един от умните млади протежета на Милнър, известен като ,,Детската градина на Милнър". Той е описван като ,,британски публичен администратор и автор, защитник на британския имперски федерализъм и на световната държава, който има съществено влияние върху развитието на Британската общност на народите.. Главно той е отговорен за заместването на термина ,,империя" с ,,общност на народите".

   Милнър, ,,пламенен империалист", образован в ,,Оксфорд" и ,,Ню Колидж", провокира Англо-бурската война от 1899-1902г. с неотстъпчивите си нагласи и при победа печели британски контрол върху южноафриканските диамантени мини и доста голяма част от златните й запаси. Не е случайно съвпадение, че Милнър става основен член на управителния съвет на имуществото на Сесил Роудс - диамантеният магнат на Южна Африка.

   Повече от всеки друг Сесил Роудс осигурява стимула за формирането на няколко тайни общества, включително ,,RIIA" и ,,CFR", започвайки с неговите групи на ,,Кръглата маса".

   Професор Карол Куигли - виден историк и професор по история във Форин Сървис Скул на университета ,,Джорджтаун" и академичен ментор на президента Клинтън - обяснява: ,,Стипендиите Роудс (Клинтън получава такава)... са известни на всички. Това, което не е толкова широко известно, е, че Роудс в пет предишни завещания оставя богатството си за формирането на тайно общество, което би трябвало да се посвети на запазването и разширяването на Британската империя. И нещо, което сякаш не е известно на никого: това тайно общество... продължава да съществува и до днес."

  Тъй като Куигли и много други идентифицират Групите на кръглата маса като предшественик на съвременните тайни общества, е нужен по-внимателен поглед върху Сесил Роудс, неговият член на управителния съвет лорд Милнър и техните светогледи.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.