Ads Top

Тамплиерите - Банкери и Строители - Част 1

Макар че конвенционалната история проследява развитието на съвременното банково дело до ранните еврейски и италиански заемни институции, именно ,,Орденът на тамплиерите" е този, който предшества Ротшилдови и Медичите.

   ,,Те са пионери на концепцията за кредитни институции, както и раздаването на заеми за търговско развитие и разширение. В действителност те изпълняват практически всички функции на една търговска банка от" ХХ век - пишат Бейджънт и Лий и отбелязват: ,,В зенита на тяхната власт тамплиерите боравят с голяма част - ако не целия - наличен капитал в Западна Европа."

   На християните е забранено да практикуват лихварство, което по онова време означава вземане на каквато и да е лихва от заеми, но тамплиерите успяват да избегнат това ограничение, вероятно подчертавайки военните, а не религиозните аспекти на ордена си. В един случай стари документи разкрива, че тамплиерите вземат до 60% лихва годишно - много по-висока лихва от тази на заемащите пари по онова време.

   В една практика, която продължава и днес в швейцарските банки, тамплиерите поддържат дългосрочни частни тръстови фондове, достъпни само за титулярите на сметката.

   Може да се твърди, че тамплиерите първи въвеждат кредитните карти и взаимнообвързаните сделки, тъй като развиват трансфер на фондове по записи - мюсюлманска техника, която най-вероятно е заета от ,,хашшашините" и други техни партньори в Близкия изток.
   Поклонници, търговци, официални лица и духовници са изправени пред редица опасности и пречки, когато пътуват в Европа и до Светите земи. Те са жертва на лодкари, събирачи на такси за използване на пътищата, ханджии и дори църковни власти, изискващи подаяния, да не говорим за крадците и обирджиите по пътищата.

   За да се пазят от такива нещастия, тамплиерите развиват система, чрез която пътникът може да депозира средства, за да си плати пътните разходи при началника на местния тамплиерски храм и да получи специално кодирана бележка. Тази бележка за дължима сума се издава под формата на акредитив, платим от всеки тамплиерски храм. В края на пътуването си пътникът получава или пари в брой от сметката си, или полица за покриване на превишения кредит. Това е система, която много силно наподобява както банковия човек, така и съвременната кредитна карта.

   ,,В Англия тамплиерите действат и като бирници" - отбелязват Бейджънт и Лий. - Те не само събират папските данъци, десятъци и дарения, но и данъци и приходи за короната... и изглежда, вдъхват много по-силен страх в тази дейност, отколкото Вътрешни приходи. През 1294г. организират обръщането на стари пари в нови. Често действат като попечители на фондове или собственост. Опосредстват спорове, включващи плащане на откупи, зестри, пенсии и множество други транзакции.

    Заедно с банковите практики тамплиерите носят в Европа познанията за архитектурата, астрономията, математиката, медицина и медицинските практики. За по-малко от сто години след формирането на ордена тамплиерите са се развили в средновековния еквивалент на днешната многонационална корпорация.
   Те обаче не са доволни просто да придобиват съществуващи замъци и други постройки. Тамплиерите са ненаситни строители и издигат огромни укрепени имения, особено в южна Франция и Светите земи. Много от тях са построени на полуострови или планини и това ги прави особено непревземаеми. Получили привилегията да строят собствени църкви, тамплиерите стават основна движеща сила зад построяването на големите средновековни катедрали в Европа.

   Един от най-известните строежи на тамплиерите е прочутата катедрала в Шартър, разположена югозападно от Париж на река Ер. Шартър е построен на мястото на древен център на друидите и всъщност е наречен на едно от келтските племена - ,,карнути".
   ,,Това е езическо място" - пише Лоурънс Гарднър, - посветено на традиционната ,,Богиня Майка" - място, до което поклонници са пътували много преди времето на Исус."

   Завършена през 1134г. за забележителните тридесет години, след като е започната, катедралата в Шартър е първата в готическия стил в архитектурата. Мнозина вярват, че това нововъведение е донесено от Близкия изток в Европа от тамплиерите, особено след като Шартър е вдъхновена от свързания с тамплиерите ,,св. Бернар", който провежда почти всекидневни съвещания със строителите. Отчитайки историята на тамплиерите, Хенкок твърди, че е ,,удовлетворен, че наистина е било възможно те да са изкопали във Възвишението на храма някакво хранилище на древно познание, засягащо науката за строителството и, че биха могли да предадат наученото на ,,св. Бербар" в замяна на неговата подкрепа".

  Смята се, че името ,,готика" произлиза от германските племена готи, които опустошават Римската империя. Същевременно Гардиър и други автори твърдят, че поне що се отнася до архитектурата, името може би произлиза от гръцкото ,,goetik", означавало нещо магическо.
   Готите несъмнено нямат нищо общо с магическата архитектура на изумителен брой катедрали, построени през XII век - точно след като тамплиерите донасят своите тайни в Европа.

  Преди това европейските сгради са ниски структури от големи блокове, построени предвид бързината и защитата. Внезапно хората са изумени от невъзможно високите сводести тавани и висящите подпори на новите катедрали. Арките и куполите, съчетани с прекрасни прозорци със стъклописи, отразяват новите техники, вдъхновени от тамплиерското познание за свещената геометрия и техниките на металургията.
   Именно тамплиерите са тези, които подбуждат първите гилдии на зидарите. Според Пикнет и Принс тамплиерите ,,стоят зад формирането на гилдиите на строителите, включително тази на зидарите, които по-късно стават мирянски членове на ,,Ордена на тамплиерите" и се възползват от всичките им предимства, например освобождаването от плащане на данъци".

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.