Ads Top

Консолидацията на Джаксън - Част 1

Америка вече е създадена от тамплиерите масонска държава, управлявана от тамплиери. Макар че е предимно движение за независимост, осъществявано от тамплиери-масони, Американската революция все пак съответства на нашата матрица за революции и има собствена фаза на ,,консолидация".

Войната от 1812г. срещу Великобритания
   Тамплиерът Джон Адамс наследява Вашингтон като президент при неговото оттегляне. Адамс избягва войната независимо от постоянната заплаха от Франция и нейния съюзник Испания, и е наследен от вицепрезидента си Джеферсън, който преследва политика на териториална експанзия, докато Британия и Франция ограничават американската търговия с Европа и конфискуват стотици американски кораби. След втория му мандат Джеферсън е наследен през 1809г. от Джеймс Медисън, който се опитва да принуди Британия и Франция да уважават американския търговски флот. Опитите му се провалят: Британия (господар на моретата, след като е разгромила французите и техните испански съюзници при Трафалгар през 1805г.) конфискува американски кораби когато пожелае и отношенията на Америка с Британия и Франция се влошават. През 1812г. апетитът й се изостря от завладяването на Флорида от испанците, американците започват да настояват за война и Медисън, спънат от несигурна дипломация, е принуден да обяви война на Британия на 18 юни 1812г.

   Американската военноморска стратегия е корабите да останат на док и да защитават градовете; малка армия и набързо събрана милиция от 100 хиляди души трябва да нахлуят в Канада при Детройт, Форт Ниагара и езерото Чамплейн. Британската стратегия е да блокира американската флота и да държи корабите в пристанищата. В действителност американците предават Детройт на англичаните, а милицията отказва да пресече границата с Канада на другите две места. Най-накрая Медисън е убеден да позволи 12 кораба да отплават и да нападнат британската флота, която наброява повече от 600 кораба. В хода на няколко битки американския Constitution под командването на Айзък Хъл, а след това Уилям Бейнбридж разрушава две британски фрегати (Guerriere и java), а американският кораб United States под командването на Стивън Декатър превзема Macedonia, а Wasp - Frolic; американският кораб Hornet разгромява британския Peacock - немислими победи, тъй като британското върховенство в моретата винаги е гарантирало победата в такива битки.

   През 1813г. Кралският военноморски флот впримчва американските кораби в пристанището и британците в Канада нахлуват в Северозападна Америка. И двете страни строят кораби, за да пресекат езерата. Американците разгромяват британската флота при езерото Ери, придвижват 4500 войници през езерото и разгромяват британците и техните индиански съюзници в битката при Темза. Междувременно британците осъществяват диверсионни атаки срещу градовете по брега и нахлуват във Форт Ниагара, езерото Чамплейн и Ню Орлиънс. През 1811г. републиканската администрация е разрушила Банката на САЩ (която е основана от Конгреса във Филаделфия през 1791г., за да изкупи дълга от 50 милиона долара от Войната за независимост и да получи международен кредит) заради съмнения за конституционалната му законност и сега няма кредити, а следователно и пари.

   През 1814г. рейдовете по брега разрушават райони по река Кънектикът, Бъзардс Бей и Александрия, Вирджиния. На 24 август британците завладяват Вашингтон, който е незащитен. Осем хиляди американски войници са избягали, преди 1200-та англичани, които атакуват обществени сгради, да подпалят Капитолия и дома на президента. (Доли, съпругата на президента, бяга в Роукбай - къщата в провинцията на Ричард Лав, чиято чернокожа готвачка отказва да й направи кафе, казвайки: ,,Аз чува г-н Медисън и г-н Армстронг вече продали страната на британците".) Подпалват министерството на финансите и Нейвъл Ярд и по времето, когато британските войски се изтеглят в 21ч. на следващия ден, има хиляди американски бегълци. Британците бомбардират Балтимор, но са отблъснати при Форт Ниагара и при езерото Чамплейн. Изглежда, че Американската революция срещу британците ще се провали и британците ще се върнат като основна сила в Америка. Президентът Медисън, във временен щаб на 18-та улица, приема оставката на секретарите по военноморския флот и финансите, и се моли за спасител.

   Сега обаче херцогът на Уелингтън настоява британците да се оттеглят. Той се е бил в Кампанията на полуострова и вярва, че в дива, погранична страна боевете могат да продължат вечно, без никоя страна да надделее. Основните преговарящи се срещат с американски емисари в Гент, Белгия, от няколко месеца и на 24 декември се съгласяват на мир. Всичко ще се върне там, където е било преди началото на войната.
   Краят на войната отново прави Медисън популярен и американците започват да вярват, че са спечелили победа.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.