Ads Top

Адам Вайсхаупт скрива илюминатите в тамплиерския Велик Ориент на ОрлеанБлестящ организатор, Вайсхаупт отдавна има идеята да защити новия си Орден, като инфилтрира тамплиерските ложи и го скрие в тях. Важно развитие в тамплиерското масонство му дава възможност, от която той се възползва.

   Оцеляването на тамплиерството се дължи на Жак дьо Моле, последния велик майстор на Ордена на тамплиерите. След като Филип IV открива, че тамплиерите заговорничат срещу всеки престол на Европа и църквата, и изпраща 50 от тях да бъдат изгорени на кладата, дьо Моле, който е сред осъдените на смърт, основава това, което ще бъде наречено Шотландско тамплиерско масонство в Париж, Неапол, Стокхолм... и Единбург. 
   В нощта преди екзекуцията дьо Моле изпраща доверен помощник от Бастилията, където е задържан, в тайна крипта в Париж - вероятно масонския храм, - където са гробниците на великите майстори на ордена. От тази крипта са извадени короната на царя на Йерусалим, свещник за седем свещи от Соломоновия храм и статуи, за които се твърди, че някога са бележели мястото, на което е погребан Христос. Двете колони от двете страни на входа за криптата (повтарящи колоните на входа за Соломоновия храм) са кухи и пълни със златни монети и ръкописи, но и те са преместени - в крайна сметка в Единбург. На следващия ден, трябва да предположим, пепелта от Моле е погребана в същата крипта и на неговата гробница - дълго след като Филип IV и папата, с когото той заговорничи, са починали внезапно при странни обстоятелства - останките от Ордена се заклеват да отмъстят за Моле, като убият крал Луи XVI.
   Както пише Албърт Пайк: ,,Тайните инициатори на Френската революция са се заклели да катурнат престола и олтара пред гробницата на Жак дьо Моле. Когато Луи XVI е екзекутиран, половината от работата е свършена и оттам нататък Армията на Храма трябва да насочи усилията си срещу папата."

   След арестуването на техния последен велик майстор тамплиерите бягат в Шотландия и оцеляват там като франкмасони, криейки се зад масонски тайни знаци и заклевайки се да отмъстят на Бурбонския престол, който ги е изличил от Франция. След пристигането им в Англия с Джеймс I, една група се мести във Франция по времето на Славната революция през 1689г. и основава Великата ложа на Париж през 1725г. 
   През 1747г. Чарлз Едуард Стюарт (на когото по-късно е предложена американската корона) основава френското якобитско франкмасонство от Шотландския ритуал с помощта на секретаря си Чарлз Радклиф. То въвежда по-високи степени, включително Кралска арка, запазена за посветените в Кабала.

   Изглежда, че няколко тайни общества работят за свалянето на френската монархия. Някои (например поддръжниците на Стюартите и Сионския приорат) искат да отстранят Луи XVI в полза на собствения си кандидат за монарх. (Якобитите искат про-якобитски монарх - Фридрих II Велики от Прусия, преди той да почине през 1786г., а вероятно след това наследника му, - а Сионският приорат - представител на династията Лорен: за предпочитане Максимилиан дьо Лорен, който става велик майстор на Сионския приорат през 1780г. Сионисткият монарх трябва да е Меровингски крал, т.е.

   Херцогът на Орлеан, братовчед на Луи XVI, вече е посветен в тамплиерското франкмасонство на Великата ложа и е станал велик майстор през 1771г. Той превръща Синьото или Националното франкмасонство във франкмасонството на Великия Ориент през 1773г. Толкова враждебен е към сионистката Маия-Антоанета, кралицата на Луи XVI, че живее далеч от кралския двор във Версай. Според д-р Джордж Дилън в Grand Orient Freemasonry Unmasked (,,Франкмасонството на Великия Ориент: демаскирано") Орлеан основава Великия Ориент, защото френските масони искат независимост от своята ложа-майка в Англия.

   Франкмасонството на Великия Ориент прегръща утопичния социализъм и създава бойния вик ,,Свобода, равенство, братство", който Вайсхаупт приема за илюминатите и илюминатството. ,,Свобода и равенство" са актуален призив в ложите на Великия Ориент; ,,братство" е добавено от мартинистите - тайно общество, основано през 1754г. от розенкройцера и португалския евреин Мартинез Паскалис. Мартинистите се разцепват на два клона, единият продължен от ученика на Паскалис Сен-Мартен, а другият - революционна организация, която основава ложата на Philalethes в Париж.

   На 20 декември 1781г. се постига споразумение между масоните на Великата ложа и илюминатите и се приема комбиниран Орден с три класа: на Минерва, франкмасони и Мистерии (По-малка и По-голяма), като двете най-горни са Magus и Rex (Маг и Крал). Степените на илюминатите сега са в първия клас: Подготовка, Новак, на Минерва и илюминатус.
   Всички масони трябва да преминат през тях, за да се издигнат до втория (масонски) клас и следователно всички масони преминават през степените на илюминатите. Съюзът между франкмасонство и илюминатството е подпечатан през юли 1782г. на Конгреса във Вилхелмсбад, който е посетен от масони, мартинисти и представители на тайни общества в Европа, Америка и Азия. Присъстващите се заклеват да пазят тайна. Граф дьо Вириу, член на мартинистката ложа в Лион, попитан за тайните, които е научил по време на Конгреса, отговаря: ,,Няма да ви ги разкрия. Мога само да ви кажа, че това е много по-сериозно, отколкото си мислите. Заговорът, който е заплетен, е толкова добре обмислен, че ще е , така да се каже, невъзможно за монархията и църквата да избягат от него."

   Конгресът приема резолюция, за да допусне евреи в ложите, след вълна на просемитизъм след книгата на Дом Upon the Civil Amelioration of the Condition of the Jews (,,За гражданското подобрение на ситуацията на евреите"), написана под влиянието на Мойсей Менделеон (един от петте основатели на илюминатите и един от първоначалните им спонсори) и след като в Париж Мирабо публикува подобна книга. Също през 1781г. Клоц, бъдещият автор на Lette Republique Universelle (,,Световната република"), пише памфлета Lettre sur les Juifs (,,Писмо за евреите").
   Илюминатите, скрити във Великия Ориент, преместват централата си във Франкфурт, крепост на еврейските финанси, и Орденът се разпространява из цяла Германия и Австрия, като са привлечени включително германският поет Гьоте и неговия приятел философ фон Хердер. Клонове се появяват в Италия, Унгария, Франция и Швейцария и парите потичат от водещите еврейски семейства: Опенхаймер, Вертхаймер, Шустер, Шпейер, Щерн... и Ротшилд.

   Илюминатите, прикрили се зад името на Великия Ориент на херцога на Орлеан, вече са готови за революция. Съюзът на сионисткото и тамплиерското масонство във финансирана от евреи, прокатарска, открито тамплиерска организаация в Германия през 1782г. означава, че Вайсхаупт и тамплиерът херцог на Орлеан са в едно и също движение. Орлеан (който наследява титлата на баща си през 1785г.) ще е фигурант, докато Вайсхаупт ще е активен зад кулисите, разпалвайки революция.

   Херцогът на Орлеан, основател на Великия Ориент, е екстравагантен, суетен и амбициозен развратник. Към 1780г. целият му доход от 800 хиляди ливри (1 паунд е равен приблизително на 25 ливри) е ипотекиран от лихвари в резултат от безразсъдното му комарджийство и през 1781г. в замяна на подслон предава палата, именията и къщата си в Пале-Роял на кредиторите си. В Пале-Роял те формират център за политика, печат и писане на памфлети, допълнен с винарни, театри и бордеи, където се настаняват бъдещите якобинци, например политическият авантюрист дьо Лакло (автор на Les Liasons Dangereuses (,,Опасни връзки")).

   1781г. е критично важна година за френската икономика. Жак Некер, адвокат от Бранденбург, който е прехвърлен в банка в Париж, е определен (странно, както може да ни изглежда) да отговаря за френските финанси като първия директор на кралския монетен двор, а след това и като генерален директор на финансите през 1777г. Голямата му грешка (или може би преднамерена политика?) е, че се опитва да финансира френското участие в Американската война за независимост, без да увеличи данъците. (Влага цялото си доверие в златния стандарт и в крайна сметка започва да представлява интересите на земната система, а не реалното богатство на страната.) Тази грешка оставя Франция с дефицит от 46 милиона ливри. През 1781г., опитвайки се да събере заеми, Некер публикува Compte rendu ou Roi (,,Отчет за краля"), твърдейки, че Франция има излишък от 10 милиона ливри. Съюз на опозицията и кралицата, Мария-Антоанета, принуждава Некер да подаде оставка; през 1781г. Франция е на ръба на банкрута.

   Кой е Некер? Некомпетентен ли е? Или действа по инструкции? Той идва от Германия - агент на тамплиерите ли е, от когото се иска да помогне на американските тамплиери във Войната за независимост и същевременно да хвърли в хаос френските финанси, за да даде възможност на Фридрих II да завладее френския престол? Или е сионист, създаващ възможност за династията Лорен? Ако е сионист, странно ли е, че Мария-Антоанета от династията Лорен толкова силно му се противопоставя? По-вероятно е, ако той е масон, да е тамплиер, който подобно на херцога на Орлеан има трудни взаимоотношения със сионистката Мария-Антоанета. 
   Защо Луи XVI му позволява да управлява финансите на страната в продължение на четири години? Самият Луи има ли някакъв договор с Шарл дьо Лорен чрез жена си, Мария-Антоанета? Това е трудно да се установи, но ако е така, тогава екзекуцията му може да му е изглеждала като мъченичество за каузата. Луи като заемащ френският престол може да бъде оставен извън различните съюзи за завладяването му, но санкционирането от негова страна на некомпетентността на германеца Некер наистина изглежда странно.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.