Ads Top

Гледането на сапунени сериали като симптом на (Пристрастяване към драма)

Големият зрителски интерес към тях се поражда от няколко факта. Повечето хора изповядват същите схеми на мислене и чувстване, като тези на героите в сериалите. В тях, в доста изчистен вид и в ускорен времеви ход се показват предимно драматични сюжети и модели на общуване. Желанието на хората за драми е толкова силно, че те с удоволствие ги гледат.

    Както един жаден за секс човек, с удоволствие гледа порно филми. Все пак е някаква компенсация. Друга причина е фактът, че хората предпочитат да бъдат нещо като воайори на чужд живот, вместо сами да си изграждат своя и да имат собствени преживявания. Защото получават някакъв частичен емоционален сурогат и илюзията за съпричастност към героите, но не поемат реалния риск, който ще трябва да поемат, ако с тях се случваше същото. Така че те хем са свидетели на разтърсващи драми, хем са защитени в уюта на креслото пред телевизора.

   И накрая искам да обърна внимание върху един много опасен аспект на сапунените сериали. Те дозапечатват и без това погрешните представи и ирационалните убеждения на хората за отношенията, любовта, справедливостта, приятелството и т.н. Неосъзнатите до този момент заблуди и предразсъдъци, се донабиват в главите на хората, защото те виждат че ,,всички така правят" и че ,,така е устроен светът" и всичко това им помага да си направят още по-стабилна Оправдателна философия и да бетонират погрешните си парадигми. Затова, когато говорим за хигиена, не трябва да пропускаме и изключително важната информационна хигиена, за която почти никой няма изградени навици. И често ,,инфекцията" от погрешни информационни схеми е по-страшна и хронична!   

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.