Ads Top

Американското тамплиерство

Ако сионисткото или тамплиерското франкмасонство не е стигнало до Америка през 1607г., изглежда, е пристигнало през 1653г., когато се смята, че е написано продължението на The New Atlantis (,,Новата Атлантида") на Бейкън, включващо график за изпълнението на Великия план на масоните за Америка и отнесено в Джеймстаун от неговия наследник Натаниъл Бейкън, за да бъде погребано в скривалище в първата тухлена църква в Брутън, Уилямсбърг. Томас Джеферсън като че ли е последният, прочел това произведение.

   Групата на граф Шафтсбъри, формирана през 60-те години на XVII век, за да увеличи търговията с южните колонии, е въвела още един розенкройцерски контакт. (Джон Лок, секретарят на тази група, е написал черновата на конституция за новата колония Каролина.) През 1733г. розенкройцерското франкмасонство навлиза по-официално в Америка, защото тогава се основава Ложата на св. Йоан в Бостън, който става масонската столица на британските американски колонии. Към 1737г. ложите са се размножили в Масачузетс, Ню Йорк, Пенсилвания и Южна Каролина, до една посветени на прилагането на Тайната доктрина и Великия план за утопична Нова Атлантида.

   Монополът на розенкройцерското масонство в колониите е оспорен през 1756г., когато шотландското якобитско тамплиерство пристига в Бостън. Смесването през XVII век на франкмасонството и розенкройцерството е довело до сионисткото розенкройцерство (и Пуританската и Славната революция), но претърпява промяна през XVIII век. Тамплиерството се установява заедно със сионизма и е отговорно за още две революции. След разгромяването на Чарлз Едуард Стюарт, Младия претендент, през 1746г., мнозина ирландски и шотландски тамплиери, поддръжници на Стюартите бягат в Америка и някои носят със себе си френския Шотландски ритуал, основан от Чарлз Едуард Стюарт. На мястото на ,,Великата ложа на Англия" тамплиерството предлага ,,Велика ложа на Шотландия" с по-високи степени. Ложата ,,Сейнт Еднрю" в Бостън е централата на американското тамплиерство от шотландския ритуал. През 1769г. то предлага нова степен: рицарите тамплиери. Скоро след това друг клон на тамплиерството, Великата ложа на Йорк, основава ложи във Вирджиния. Този Йоркски ритуал предлага 13 степени. Масонството на ирландската Велика ложа също се настанява в Новия свят.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.