Ads Top

ЦРУ и тайният им експеримент за промиване на мозъци: МК-Ултра

   Петдесетте години са епохата на ,,Американската мечта". Холивудските филми припомняли на семействата, че те са идеалът за щастие и живеят в условия на сигурност и оптимизъм. Зад кулисите на тази красива приказка се криело нещо друго.

   На 13 април 1953г. ЦРУ започнало секретна програма за контрол над съзнанието, която включвала експерименти над неподозиращи граждани на САЩ.
   Субстанциите, които били използвани в експериментите, били с цел да дерационализират мисленето и структурно да променят личността. Също били използвани методи, които причиняват продължителен шок и объркване, както и техники, които причиняват физически недъзи, например парализа на долните крайници, остра анемия и много други. Защо? Заради Студената война.

   Било подготовка за война, затова САЩ се подготвяли за евентуални заплахи от Съветския съюз и Китай. Смятало се, че КГБ и китайските тайни служби притежават методи за промиване на мозъка и контрол над човешката психика. Всичко започнало като реакция на предполагаемите постижения на комунистите в техническото ,,промиване на мозъци".

   На 13 април 1954г. шефът на ЦРУ Алън Дълас одобрил програмата МК-Ултра. Тя е била незаконна. В нея били въвлечени агенти и квалифициран персонал, които използвали американски и канадски граждани за опитни мишки. Давани са им различни психотропни наркотици (например ЛСД) и са използвани различни методи за промяна на психическото състояние и функцията на мозъка.
   Към 1963г. програмата се състояла най-вече от експерименти с ЛСД върху войници и граждани. Това помогнало за откриването на нови химични субстанции, които давали обещаващи перспективи за ,,изчистването" и последващо препрограмиране на съзнанието на жертвите.

   Нещо повече, ЦРУ наемало луксозни апартаменти, декорирани като публични домове и оборудвани с ,,двойни" огледала, камери и микрофони. Целта била ЦРУ да има възможността да дава наркотици на неподозиращи клиенти...

    Предполага се, че проектът е прекратен през 1973г. по заповед на тогавашния шеф на ЦРУ Ричард Хелмс, който наредил да се унищожат всички документи, отнасящи се до програмата. 
   Въпреки това случаят станал публичен благодарение на признанията на бившия агент на ЦРУ Джон Маркс през 1977г.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.