Ads Top

Русия за 20 дни ликвидира над 750 обекта на Ислямска държава

Операцията на руските ВВС продължава с пълна сила. Операцията на руските ВВС в Сирия
продължава вече 20 дни. По оценка на сирийския министър Али Хайдар участието на Русия в борбата с бойците от "Ислямска държава" приближава сирийската армия към победат в борбата с терористите. Само за денонощие руските самолети са извършили 55 бойни излитания и са нанесли 60 удара по обекти на "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра", съобщи пред журналисти официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

   "След изпълнение на бойните задачи всички руски самолети са се върнали в авиобаза "Хмеймим", допълва той, цитиран от РИА Новости.

   Операцията на руските ВВС в Сирия по поддръжка на операцията на проправителствените сухопътни войски срещу цели на терористите продължава вече 20 дни. През това време руските бойни самолети са нанесли около 750 въздушни удари по позиции на ислямистите: унищожени са основно командни пунктове, учебни лагери, складове с оръжие и боеприпаси, свързочни центрове и заводи по производство на взривни материали.

   Конашенков отбелязва, че в последните дни се наблюдава и завишено присъствие на самолети във въздушното пространство над Сирия - в един район могат да се засекат над 30 машини.

   Военният представител уточнява, че става дума за самолети от военно-транспортната авиация, бойни самолети, безпилотни летателни апарати, включително и ударни. Руската авиогрупа съгласува всяко излитане със сирийската служба за контрол на въздушното движение.

   В същото време стана ясно, че Русия и САЩ продължават консултациите за избягване на инциденти в небето над Сирия. Вчера руското Министерство на отбраната получи от американските военни съгласуван меморандум за предотвратяване на въздушните инциденти в Сирия.

   Според документа, американската страна се задължава да информира всички свои партньори, действащи на територията на Сирия, за правилата на съгласуване на полетите. "Безусловно ние считаме подобен документ за важна стъпка в практически план", отбелязва Конашенков.

   Относно действията на руската авиогрупа в Сирия от военното министерство уточняват, че руски Су-24 и Су-34 са унищожили команден пункт на "Ислямска държава", като и мини завод за производство на неуправляеми ракети в провинция Идлиб. В същия район е ликвидирано голямо количество бойни машини на пехотата и автомобили, снабдени с картечници. С точни удари на руските ВВС е унищожен център за връзка на ислямистите в провинция Дейр-Ез-Зор, координиращ действията на пет банди на територията на района.

   В същото време стана ясно, че вечерта на 20 октомври с работна визита в Москва е пристигнал сирийският президент Башар Асад. Той се е срещнал с руския си колега Владимир Путин в тесен кръг, а след това - в разширен състав. "Преговорите бяха продължителни. Беше обсъдена борбата с терористическите екстремистки групировки, а също и въпроси, свързани с продължаването на операцията по поддръжка на настъпателните действия на сирийската армия", заявява прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.