Ads Top

Световният антиамериканизъм и причините за него

   Макар че медиите почти не информират за антиамериканизма в световен мащаб, той се усеща навсякъде.
   Американецът Робърт Бауман, доктор на науките, ръководи всички програми ,,Междузвездни войни" при Форд и Картър. Той е извършил 101 бойни полета във Виетнам. Доктор Бауман пише дисертацията си по аеронавтика и ядрена технология в Калифорнийския технологичен институт. Той е президент на Института за космически изследвания и е председатекстващ архиепископ на Обединената католическа църква.

   Този добре осведомен и високопоставен човек пише писмо до президента Джордж У. Буш по повод съвременната американска политика и опасността от всеобща ескалация. Писмото е публикувано в списание ,,Агитационна дейност - информация вместо дезинформация". В него авторът споделя мнението на много американци и доказва, че повечето от тях категорично не са съгласни с политиката на Джордж У. Буш:

   ,,Господин президент, Вие не казахте на американския народ истината, защо сме мишена на тероризма. Вие казахте, че сме прицел, защото се застъпваме за демокрация, свобода и човешки права. Глупости! 
   Ние сме на прицел за терористите, защото поддържаме в света диктатурата, робството и човешката експлоатация. Ние сме мишена за терористите, защото ни мразят. Мразят ни, защото правителството ни извърши отвратителни неща. 
   В колко страни по света свалихме избраните от народа водачи и ги заменихме с военни диктатори, марионетки, които бяха готови да продадат собствения си народ на американски мултинационални концерни? 
   Така постъпихме в Иран, когато свалихме Мосадък, защото искаше да национализира петролната промишленост. Заменихме го с шаха и създадохме омразната национална гвардия САВАК, въоръжихме я и й платихме, така че да поробва и тормози иранския народ. Всичко това, за да осигурим финансовите интереси на нашите петролни компании.
   
   Учудващо ли е, че в Иран има хора, които ни мразят?
   Същото направихме и в Чили, когато свалихме Алиенде, който беше демократично избран от народа, за да се установи в страната социализмът. Заменихме го с генерал Пиночет, брутален, дясно ориентиран военен диктатор. Чили и досега не може да се съвземе от събитията.

   Сторихме същото във Виетнам, като осуетихме демократичните избори на юг, които щяха да обединят страната под ръководството на Хо Ши Мин. На неговоот място поставихме цяла поредица неефективни марионетни мошеници, които ни поканиха да дойдем в страната им и да унищожим народа им - което и направихме. 

   По същата причина действахме в Ирак, където в безуспешен опит да свалим Саддам Хюсеин убихме четвърт милион граждани и още един милион със санкциите след това. Около половината невинни жертви бяха деца под петгодишна възраст. И разбира се, колко пъти вършихме същото в Никаруга и във всички други ,,бананови републики" в Латинска Америка? Винаги сваляхме народни водачи, които искаха земните богатства да се разпределят между хората, които ги обработват.

   Заменихме ги с ужасни тирани, които бяха готови да предадат и контролират собствения си народ, за да извлекат печалба от богатствата на страната на Domino Sugar, United Fruit Companyt, Folgers и Chuquita Banana.

   Нашето правителство пречеше на демокрацията от една страна в друга, потискаше свободата и потъпкваше човешките права. Това е причината да ни мразят навсякъде. Както и причината да сме мишена на терористите.

   Канадците се радват на повече демокрация, повече свобода и човешки права, отколкото ние. Същото важи за народите на Швеция и Норвегия. Да сте чули случайно, че е бомбардирано някъде канадското посолство? Или норвежкото? А шведското? Не.

   Не ни мразят за това, че прилагаме демокрация, свобода и човешки права. Мразят ни, защото правителството ни лишава от тези неща хората в страните от Третия свят, до чиито земни богатства се домогват нашите мултинационални концерни. Посятата от нас омраза ни се връща и ни преследва под формата на тероризъм - в бъдеще и под формата на ядрен тероризъм.
   Вместо да изпращаме синовете и дъщерите си по всички краища на света да убиват араби, за да могат нефтодобивните компании да продават петрола, би трябвало да ги пращаме там, за да изграждат инфраструктурата, да доставят питейна вода и да изхранват гладуващите деца.

   Вместо да се стремим да бъдем господари на целия свят, би трябвало да станем отговорен член на семейството на нациите. Вместо да разполагаме стотици хиляди наши войници по цялото земно кълбо, за да пазят финансовите интереси на мултинационалните ни концерни, би трябвало да ги върнем вкъщи и да изградим своя корпус на мира. Вместо да обучаваме терористи и ескадрони на смъртта на методи за мъчения и убийства, би трябвало да закрием School of the Americas (без значение какво име се използва). (Армейската школа във Форт Бенинг, Джорджия, в която се обучават годишно стотици войници от Латинска Америка; има доказателства за множество нарушения на човешките права в Южна и Централна Америка от бивши нейни възпитаници. През 2000г. школата е преименувана на The Western Hemisphere Institute for Security Cooperation.)

   Вместо да подкрепяме военни диктатури, би трябвало да подпомагаме истинските демокрации - правото на народите да избират своите водачи. Вместо навсякъде по света да подкрепяме бунтове, дестабилизация, убийства и терор, би трябвало да премахнем ЦРУ и да предоставим средствата на хуманитарни организации. Казано накратко, да започнем отново да вършим добро вместо зло.

   Да станем отново добри хора. Тогава ще изчезне и заплахата от тероризъм. Това е истината, господин президент. Това иска да чуе американския народ. Ние сме добри хора. Само трябва да ни се каже истината и да ни се даде визия за бъдещо развитие. Вие можете да го сторите, господин президент. Спрете убиването. Спрете да оправдавате извършването на убийства. Спрете наказателните действия. Поставете на първо място хората. Кажете им истината.

   Излишно е да се каже ,,той не го...", и Джордж У. Буш също не го стори. Семената, посети от нашите политически стратези, дадоха горчиви плодове.

   Световният търговски център вече не съществува. Пентагонът е повреден. Хиляди американци са мъртви. Почти всеки журналист зове за мощна военна наказателна акция срещу всеки, който би могъл да е извършил това дело (предполага се Осама бен Ладен) и срещу всеки, който прикрива или помага на терористи (особено привържениците на талибанското правителство в Афганистан). Стив Дънлийви от Ню Йорк Поуст крещи: ,,Убивайте мерзавиците! Обучете убийци, наемете войници, дайте няколко милиона долара за ловци на глави, за да ги заловите живи или мъртви, най-добре мъртви. Що се отнася до градовете или държавите, които приемат тези червеи - просто ги изравнете със земята."

   Изкушение е да се съгласиш с призивите. Не питая симпатия психопатите, убили хиляди наши хора. За подобни действия няма извинение. Ако бяха ме повикали да се върна отново на активна служба, бих го сторил, без да се колебая. В същото време всичкият ми военен опит и знания ми нашепват, че в миналото ударите за отмъщение не са решили проблемите, няма да ги решат и сега.

   Терористичните атентати могат да секнат само по един начин: да се преустанови помощта за терористичните организации от страна на по-голямата общност, която те представляват. Единственият правилен път е да се вслушаме в хорските вопли и да се помъчим да ги облекчим в страданието им.

   Това е истината, господин президент. Това трябваше да чуе американският народ."

   Още нещо за размисъл...
   Не искам да лишавам читателя от следващия текст, който посвоему разкрива причините за тероризма, както и за повсеместния антиамериканизъм:

   ,,Терор - Ако ужасните събития от 11 септември все още ти създават проблеми, отдели две минути време, за да почетеш паметта на 3000 цивилни жертви от Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания... Така и така си захванал с това, можеш да отделиш още тринайсет минути мълчание за 130 000 цивилни иракчани, които загинаха през 1991г. по заповед на Джордж Буш старши. После можеш да си спомниш как след това американците пееха и танцуваха по улиците, празнуваха и ликуваха. Сега отдели време за следващите двайсет минути почит за 200 000 ирански цивилни граждани, които през осемдесетте станаха жертва на спонсорираните с американско оръжие и пари иракчани, преди Америка да смени посоката и да избере за врагове своите иракски приятели. Трябва да отделиш още петнайсет минути да поменеш руснаците и 150 000 афганистанци, убити от талибаните, които получиха скъпото си образование и помощ от ЦРУ. Ще ти трябват още десет минути мълчание за 100 000 цивилни жертви на американските бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война. Вече мълча един час. Две минути за убитите американци в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания и петдесет и осем минути за техните жертви по света. Ако все още не осъзнаваш напълно ясно взаимоотношенията, можеш да добавиш още един час мълчание за жертвите на Виетнамската война. Или за кървавата баня в Панама през 1989., когато американски войски нападнаха бедни, невинни селяни и оставиха след себе си 20 000 бездомни и хиляди мъртви. Или за милионите деца, които умряха поради недостиг на храна заради ембаргото на САЩ срещу Ирак и Куба. Или за стотиците хиляди, загинали в гражданските войни, финансирани от Съединените щати (в Чили, Аржентина, Уругвай, Боливия, Гватемала, Ел Салвадор, Сирия, Либия, - само малка част от всички примери).

   А сега можем отново да поговорим за тероризъм..."

   Така ли изглежда ,,мирната политика"?
   Следващият списък на американски акции в периода след Втората световна война, които официално се назовават ,,мерки за стабилизиране на мира", много ще помогне, за да проследим защо по цял свят антиамеринизмът непрекъснато расте. Това изреждане на американските маневри, войни, полицейски операции, участия чрез логистика и снабдяване няма претенции, че е изчерпателно

 • Студената война по целия свят: 28.02.1946г. - 25.12.1991г.
 • Корейската война: 27.06.1950г. - 27.07.1953г.
 • Суецката криза: Египет, 26.07-15.11.1956г.
 • Операция Blue Bat: Ливан, 15.07-20.10.1958г.
 • Тайванският пролив: 25.08.1958г. - юни 1963г.
 • Конго: 14.07.1960 - 01.09.1962г.
 • Лаос: 19.04.1961 - 07.10.1962г.
 • Операция Tailwind: Лаос, 1970г.
 • Операция Ivory Coast|Kingoin: Северен Виетнам, 21.11.1970г.
 • Операция Endsweep: Северен Виетнам, 27.01.1972г. - 21.07.1973г.
 • Операция Linebacker I: Северен Виетнам, 10.05-23.10.1972
 • Операция Linebacker II: Северен Виетнам, 18-29.12.1972г.
 • Операция Pocket Money: Северен Виетнам, 09.05-23.10.1972г.
 • Операция Freedom Train: Северен Виетнам, 06.04-10.05.1972г.
 • Операция Arc Light: Югоизточна Азия, 18.06.1965 - парил 1970г.
 • Операция Rolling Thunder: Южен Виетнам, 24.02.1965 - октомври 1968г.
 • Операция Ranch Hand: Южен Виетнам, януари 1962г. - 1971г.
 • Виетнамската война: Виетнам, 15.03.1962г. 0 28.01.1973г.
 • Кубинската криза: в световен мащаб, 25.10.1962г. - юни 1963г.
 • Операция Powerpack: Доминиканска Република, 28.04.1965-21.09.1966г.
 • Шестдневната война: Среден Изток, 13.05-10.06.1967г.
 • Операция Nickel Grass: Среден Изток, 06.10.-17.11.1973г.
 • Операция Eagle Pull: Камбоджа, 11-13.04.1975г.
 • Операция Frequent Wind: евакуация от Сайгон, 29-30.04. 1975г.
 • Операция Mayaguezc: Камбоджа, 15.05.1975г.
 • Операция Eagle Claw и Desert One: Иран, 25.04.1980г.
 • Ел Салвадор, Никарагуа: 01.01.1981г. и 01.02.1992г.
 • Заливът Сидра: Либия, 18.08.1981г.
 • US Multinational Force: Ливан, 25.08.1982г. - 01.12.1987г.
 • Операция Urgent Fury: Гренада, 23.10-21.11.1983г.
 • Операция Attain Document: Либия, 26;01-29.03.1986г.
 • Операция El Dorado Canyon: Либия, 12-17,04.1986г.
 • Операция Blast Furnace: Боливия, юли - ноември 1986г.
 • Операция Praying Mantis: Персийски залив, 17-19.04.1988г.
 • Операция Ernest Will: Персийски залив, 24.07.1987г. - 02.08.1990г.
 • Операция Promote Liberty: Панама, 31.07.1990г.
 • Операция Just Cause: Панама, 20.12.1989г. - 31.01.1990г.
 • Операция Nimrod Dancer: Панама, май - 20.12. 1989г.
 • Операция Ghost Zone: Боливия, март 1990г. - 1993г.
 • Операция Sharp Edge: Либерия, май 1990г. - 08.01.1991г.
 • Операция Desert Calm: Югозападна Азия, 01.03.1991г. - 01.01.1992г.
 • Операция Desert Swod и Desert Sabre: Югозападна Азия, 24.02. 1991г.
 • Операция Desert Storm: Ирак, 17.01-28.02.1991г.
 • Операция Imminent Thunder: ноември 1990г.
 • Операция Desert Shield: 02.08.1990г. - 17.01.1991г.
 • Операция Eastern Exit: Сомалия, 02-11.01.1991г.
 • Операция Productive Effort/Sea Angel: Бангладеш, май - юни 1991г.
 • Операция Fiert Vigil: Филипини, юни 1991г.
 • Операция Victor Squared: Хаити, септември 1991г.
 • Операция Quick Lift: Заир, 24.09-07.10.1991г.
 • Операция Desert Farewall: Югозападна Азия, от 01.01.1992г.
 • Операция Silver Anvil: Сиера Леоне, 02-05.05.1992г.
 • Операция Distant Runner: Руанда, 09-05.04.1994г.
 • Операция Quiet Resolve и Support Hope: Руанда, 22.07-30.09.1994г.
 • Операция Uphold/Restore Democracy: Хаити, 19.09.1994г.-31.03.1995г.
 • Операция Golden Pheasant: Хондурас, от март 1988г.
 • Операция Wipeout: Хавай, от 1990г.
 • Операция Support Justice: Южна Америка, 1991г. - 1994г.
 • Операция Coronet Nighthawk: Централна и Южна Америка, от 1991г.
 • Операция Desert Falcon: Саудитска Арабия, от 1991г.
 • Операция Southern Watch: Ирак, от 1991г.
 • Операция Provide Comfort: Кюрдистан, 05.04.1991г. - декември 1994г.
 • Операция Provide Comfort II: Кюрдистан, 24.07.1991г. - 31.12. 1996г.
 • Операция Provide Hope I-V: ОНД, 10.02.1992г. - 10.05.1999г.
 • Операция Provide Promise: Босна03.07.1992г. - март 1996г.
 • Операция Maritime Monitor: Адриатика, 16.07-22.11.1992г.
 • Операция Sky Monitor: Босна и Херцеговина, от 16.10.1992г.
 • Операция Maritime Guard: Адриатика, 22.11.1992г. - 15.06.1993г.
 • Операция Desert Strike: Ирак, 17.01., 26.06. и 03.09.1996г.
 • Операция Deny Flight: Босна, 12.04.1993г. - 20.12.1995г.
 • Операция Steady State: Южна Америка, 1994г. - април 1996г.
 • Операция Quick Response: Централна Африканска Република, май 1994г. - август 1996г.
 • Операция Able Sentry: Сърбия и Македония, от 05.07.1994г.
 • Операция Vigliant Warrior: Кувейт, октомври - ноември 1994г.
 • Операция Sharp Guard: Адриатика, 15.06.1993г. - декември 1995г.
 • Операция Safe Border: Перу/Еквадор, от 1995г.
 • Операция UnitedShield: Сомалия, 22.01-02.07.1995г.
 • Операция Nomad Vigil: Албания, 01.07.1995г. - 05.11.1996г.
 • Операция Quick Lift: Хърватска, юли 1995г.
 • Операция Outermined Effort: Босна, юли - декември 1995г.
 • Операция Vigliant Sentinel: Кувейт, от август 1995г.
 • Операция Deliberate Force: Република Сръбска, 29.08.-21.09.1995г.
 • Операция Joint endeavor: Босна и Херцеговина, декември 1995г. - 1996г.
 • Операция Decisive Enhancement: Адриатика, декември 1995г. - 19.06.1996г.
 • Операция Decisive Endeavor/Decisive Edge: Босна и Херцеговина, януари - декември 1996г.
 • Операция Nomad Endeavor: Ташар, Унгария, от март 1996г.
 • Операция Laxer Strike: Южна Африка, от април 1996г.
 • Операция Assured Response: Либерия, април - август 1996г.
 • Операция Desert Focus: Саудитска Арабия, от юли 1996г,
 • Операция Paelfle Haven/Quick Transit: Ирак-Гуам, 15.09-16.12.1996г.
 • Операция Guardian Assistance: Заир/Руанда/Уганда, 15.11-27.12.1996г.
 • Операция Determined Guard: Адриатика, от декември 1996г.
 • Операция Northern Watch: Кюрдистан, от 31.12.1996г.
 • Операция Guardian Retrieval: Конго, март - юни 1997г.
 • Операция Noble Obelisk: Сиера Леоне, май - юни 1997г,
 • Операция Bevel Edge: Камбоджа, юли 1997г.
 • Операция Phoenix Scorpion I: Ирак, ноември 1997г.
 • Операция Noble Response: Кения, 21.01-23.03.1998г.
 • Операция Phoenix Scorpion II: Ирак, февруари 1998г.
 • Операция Shepherd Venture: Гвинея Бисау, 10-17.06.1998г.
 • Операция Determined Falcon: Косово/Албания, 15-16.06, 1998г.
 • Операция Joint Force: от 20.06.1998г.
 • Операция Joint Guard: Босна и Херцеговина, 20.06. 1998г.
 • Операция Deliberate Force: Босна и Херцеговина, 20.06.1998г.
 • Операция Resolute Response: Африка, от август 1998г.
 • Операция Infinite Reach: Судан/Афганистан, 20.08.1998г.
 • Операция Determined Force: Косово, 08.10.1998г.-24.03.1999г.
 • Операция Eagle Eye: Косово, 16.10.1998г. - 24.03.1999г.
 • Операция Phoenix Scorpion III: Ирак, ноември 1998г.
 • Операция Phoenix Scorpion IV: Ирак, декември 1998г.
 • Операция Desert Fox: Ирак, 16-20.12.1998г.
 • Операция Cobalt Flash: Косово, от 23.03.1999г.
 • Операция Sustain Hopel Allied Harbour: Косово, от 05.04.1999г.
 • Операция Shining Hope: Косово, от 05.04.1999г.
 • Афганистанска война: 2001г.
 • Иракска война: 2003г.
Съществува правителство в сянка със собствени военно въздушни сили, собствени военноморски сили, собствени механизми за снабдяване с пари, както и с възможността да налага своите представи за национални интереси без какъвто и да е контрол и без зачитане на закона:
Американският сенатор Даниел К.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.