Ads Top

За мира и войната

   Колко от хората свикнали на насилие и брутално, агресивно решаване на проблеми, някога са изпитали удоволствието, насладата, екстаза от разбирането, умиротворяването и пълната релаксация? Колко от тези хора са медитирали? Колко от тях са пребивавали достатъчно дълго в магическата реалност на почти пълни пълния покой! Колко от тях са преживели неописуемата радост от сътрудничеството, творчеството и любовта?


   Отговорът е: николко или твърде недостатъчно!
   Питам се още нещо: защо след като отдавна съществуват методи, начини, цели стратегии за мирно и красиво решаване на който и да е проблем, това не се прави?

   Защо човекът, който е надарен с интелект, неограничени творчески способности и обичащо сърце, не решава своите проблеми по съответния благороден и мирен начин, а непрекъснато дрънка оръжие?

   Вече знаем истинския отговор и на тези въпроси. Това е така не защото човекът е лош по рождение! Той идва като чиста душа и ум, но попада в някаква информационна реалност. И докато расте и съзрява неизбежно всмуква информационните модели на света, в който живее и където се е родил. А този свят в своето далечно начало не е бил любящ, мъдър и знаещ. Това е истинският отговор. Посрещащите го след раждането му хора, му предават своята опитност с цел да оцелее в тази част на планетата, където се е родил. Но проблемът е. че заедно с полезните за живота и здравето му знания, той получава и куп заблуди, предразсъдъци и лъжи, част от които неосъзнати, но традиционно препредаващи се от поколение на поколение. И най-опасните лъжи са свързани с въпроса му ,,Кой съм аз?. В общата маса на безпрепятствено обучаващ се индивид. Педагогическите системи постепенно са се усъвършенствали. Но точно такива хора, обучени наполовина, са предавали точно този частично верен, но и частично погрешен опит на идващите след тях. Така едновременно е съществувала приемственост и на полезните информации, но и на вредните.

   Моето виждане за най-лесния път към мира е да се даде верен отговор на въпроса ,,Кой съм аз?". Човекът трябва да вкуси и от насладата на покоя, който се усеща в медитацията. Тогава той ще съзре, ще преживее алтернативата на войната. Само когато човек постигне вътрешния мир, само тогава ще се получи жадувания от векове преход от борбата и противопоставянето към сътрудничеството и съвместното радостно съграждане! Само когато има истинска опитност в спокойствието и вътрешния мир, човекът може да постигне и един балансиран и мирен свят.Само ако поеме достатъчно дълбоко от насладата и любовта, той може да се измъкне елегантно и завинаги от насилието и страданието.

   Защо само в тези моменти на вътрешно притихване или върховен екстаз, човекът може да се срещне с прекрасната си уникалност и да осъзнае изключителната си ценност като живо същество. И тогава ще преживее безусловната любов към себе си - ключът към абсолютно всичко ценно в живота; приятелства, пари, отношения, сбъдване на желания, творческа реализация, щастие...

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.