Ads Top

Двойно сирене със страх

   Страхът продава по-добре от секса. Кой обаче купува?
   Майките на тази страна, които се борят със заплахите!

   О, Боже! Какви заплахи? Ако сте смятали, че е само Осама, поемате голям риск, защото по-голяма опасност е точно пред врата ви и звъни на звънеца.
   Това е момчето, разнасящо пици. Не се ли страхувате все още? Знаете ли, че 25% от разнасящите пици шофьори попадат в затвора в рамките на 4 месеца от започване на работата ,,носене на вашия пай до вратата"? От Синг-Синг до права ви! Един от всеки четирима!


   Каква пица обичате? На каква цена? Готови ли сте да поемете риска, свързан с вземането-даването с компания, която не прави скрининг на шофьорите си?
   Кой е този човек? Дерек Смит е основател на компания наречена ,,ЧойсПойнт", основен подизпълнител на Министерството на вътрешната сигурност. Той е човекът, който стои между вашето семейство и спящите клетки с гъби и наденички на Ал-Кайда. Трябва да знаете нещо за Смит, защото той знае ужасно много за вас.

   Последният път, когато проверих, Смит и ,,ЧойсПойнт" бяха събрали над 16 милиона досиета за всеки жив и умиращ американски гражданин, и ги предлагаха на разпродажба, къс по къс. Компанията събра над милиард долара приходи през 2005г., само единадесет години, след като Смит я основа.

   ,,ЧойсПойнт", най-голямата компания за бази данни за лични профили в Америка, е лидер в Индустрията на страха. Проблемът за главния изпълнителен директор Смит и фирмата, която той основава през 1944г., е, че първоначално обществеността не се връзва.. до 11 септември 2001г., когато новият бизнес план на ,,ЧойсПойнт" пада от небето.

   ,,Войната срещу тероризма все още не е спечелена, но се появяват няколко победители - написа Forbes няколко месеца след атаката. - Високо нагоре в списъка на бизнес компаниите, които ще се облагодетелстват... е ,,ЧойсПойнт, Инк."

   Не им се наложи да чакат. Обезпечаващото технологии поделение на ,,ЧойсПойнт" сключи договор за 12 милиона долара за идентифициране на ДНК проби от труповете, открити на сметището на Стейтън Айлънд, където бяха изхвърлени останките от Кулите близнаци. Атаката на Ал-Кайда създаде експлозия на търсенето на топ продукт на Смит. Неговият топ продукт сте вие. Вашата рецепта за ,,прозак", даренията ви за Църквата на Сатаната, сметките във ,,Викторияс Сикрет", шофьорската книжка, гласоподавателна история, вие си изберете. А Джордж Буш купува. ,,ЧойсПойнт" управлява частно ФБР, а по-точно казано, частно КГБ, защото те поддържат досие за вас, каквото на ФБР не е разрешено от закона.

   Въпросният закон е американската Конституция, която гласи, че правителството не може да ви шпионира освен ако не сте заподозрян в престъпление... но ,,ЧойсПойнт" може и точно тук започва играта. По силата на американския Патриотичен закон Конгресът прехвърли шпионирането на външни подизпълнители. Законът позволява на федералните да искат от ,,ЧойсПойнт" данните, които самото правителство не може законно да придобие. Шпионите в новия Офис за тотална информация (сега Офис за информация за ,,тероризма", след като Конгресът смени името и махна логото - Всевиждащото око... без майтап) не можеха да чакат. В един класифициран документ, който се изпречи на пътя ни, един шеф от ,,Тотан Инфо" увещава агенциите да измислят ,,абсолютно неконвенционални, модерни" употреби на инфото от ,,ЧойсПойнт", което не би трябвало да притежават. Адски шик, човече!

   И какво общо има семейство Буш с шикарската информация на ,,ЧойсПойнт"? Във Флорида именно поделението на ,,ЧойсПойнт" DBT излезе със списъка от 94 000 ,,престъпници", които трябва да се прочистят от списъците на гласоподавателите във Флорида преди изборите през 2000г. Поне 91 000 от тях бяха невинни, имащи всички законни права гласоподаватели, а огромното мнозинство от тях бяха виновни единствено, че са чернокожи, привърженици на Демократическата партия, или и двете.

   А сега ,,ЧойсПойнт" иска кръвта ви. Защо? Защото ,,ЧойсПойнт я е грижа". Това е името на нейната програма за събиране на децата от кутиите с мляко с техните обични роднини, И ще се нуждаят от вашата ДНК, за да го направят.

   Това е смисълът на призрачните истории за разносвачи на пици, които идват, за да отвлекат вашето бебе от кутиите с мляко, да убедят ,,майките на тази страна, изправени пред заплахи" да не възразяват срещу това копачите на данни да ровят във вашите банкови сметки, медицински картони и кръвообращение. А сега, след като Осама е някъде там, американците нямат търпение да се втурнат към защитаващите ги ръце на нашия компютъризиран Биг Брадър.

   Ами моля ви, ако ,,ЧойсПойнт" залови лошите момчета вместо нас, на кого му пука? Същевременно ,,ЧойсПойнт", за разлика от ,,Кънейдиън Маунтис", е почти невероятно да залови техния човек. Например Щатската полиция на Илинойс провери ДНК доказателствата на ,,ЧойсПойнт", използвани в повечето от хиляда случая на изнасилване. Полицейските учени твърдят, че ,,ЧойсПойнт" греши в 25% от времето. В някои случаи, изглежда, ,,ЧойсПойнт" осигурява тестови ,,резултати" във основа на доказателства, които не съществуват.

   Както виждате, ,,ЧойсПойнт" я е грижа, но ,,ЧойсПойнт" освен това лъже. През ноември 2000г., когато нашият екип от Observed-телевизия BBC откри фалшивото етикетиране на чернокожите гласоподаватели във Флорида, очаквах техните хора от Връзки с обществеността да ми изпълнят обичайната песен и танц, за да се изплъзнат от трудните въпроси. Говорителите на ,,ЧойсПойнт" обаче просто си измислиха всичко, разправяйки ми, че били проверили имената въз основа на номерата по социалните осигуровки. Получих прочистените листинги и те не бяха проверили 95% от случаите. Бяха отбелязали обаче расата на всеки от гласоподавателите.

   Компанията категорично отрече пред един репортер, че са давали ДНК на федералните, но когато един от моите следователи се обади, представяйки се за студент, интересуващ се от кариера в ,,управлението на данни", фирмата се изфука, че е най-големият доставчик на ДНК информация на ФБР. ,,А това ме плаши до смърт - каза един ръководител от ,,ЧойсПойнт" (който оттогава излезе от компанията) при условие, че запазим неговата анонимност ,,ЧойсПойнт" твърди, че само пази ДНК архиви за лошите момчета. Вътрешният човек обаче сподели: ,,Дерек каза, че неговата надежда е да изгради база данни от ДНК проби от всеки човек в САЩ... свързана с цялата друга информация, държана от Корпорацията" - от медицински картони до гласоподавателни досиета.

   Е и? Защото, каза ми ръководителят, те го схващат погрешно. Адски погрешно, твърди Пам Диксън от Световния форум за личните данни, който е правил извадки на докладите на ,,ЧойсПойнт" за кредитните карти и е установил, че 90% от архивите съдържат грешки. Поне са се подобрили след дните във Флорида.

   Лошо разпространяване на информация за вас може да ви унищожи. Същото обаче може да направи и добрата информация в лоши ръце. През 2005г., ,,ЧойсПойнт" погрешка продаде 145 000 досиета на кредитни карти на банда от крадци на самоличности. Тази малка грешка им спечели през 2006г. 15-милионна глоба от Федералната комисия по търговията (FTC) - най-голямата глоба в историята на комисията.

   Вашите данни не са защитени, но вътрешният коридор на компанията е брониран. Дългогодишните им слуги включват Вин Уебър, бивш конгресмен и съосновател на ,,Проект за нов американски век" (PNAC) заедно с Ричард Армитидж, който беше в борда на поделението на ,,ЧойсПойнт" във Флорида. (Армитидж, след като работата по прочистването на списъците с гласоподаватели беше свършена, беше назначен за заместник-държавен секретар.) Останалата част от орда на директорите на ,,ЧойсПойнт" изглежда като галавечеря на Буш за набиране на средства, включително основателя на ,,Хоум Депо" Бърни Маркъс и неговия партньор Кен Лангон, ковчежник на изоставената компания на Руди Джулиани за Сената срещу Хилари Клинтън.

   Милиардерът Ланон е идеален за ,,ЧойсПойнт" - човек, който знае как добре да използва
данните: той беше обвинен в търговия с вътрешната информация от Комисията по ценните книжа и борсите през 2004г. Трябва да се признае: шефът на Нюйоркската борса Ричард Грасо оприличи обвиненията срещу Лангон в огромна измама на ,,глоба за превишена скорост". Регулаторът на фондовата борса Грасо може да е бил малко повлиян от тайното одобрение на Лангон Грасо да получи повече от 100 милиона долара допълнително заплащане от Борсата. Очевидно главният прокурор на Ню Йорк е мислел така и в гражданска жалба обвини Грасо и Лангон в заговор - обвинения, които и двамата оспорват. Да не нарочваме обаче един член на борда. Самият главен изпълнителен директор на ,,ЧойсПойнт" Смит през 2006г. е разследван за търговия с вътрешна информация. Смит не предупредил жертвите на кражба на номера на кредитни карти, докато самият той не се освободил от известна част от собствените си акции от ,,ЧойсПойнт". Комисията по ценните книжа и борсите повдигна някои въпроси за подозрително блестящото разполагане във времето на продажбните на Смит. Компанията заяви, че продажбните са съвършено нормални.

   Аз обаче се отклонявам. Или може би не. Защото всичко опира до размяната на информация - кой какво знае и кой кого познава. Всяка война се нуждае от разузнаване. Тези момчета не водят Война срещу тероризма, това е Класова война. Информацията е оръжие и нашите по-високопоставени събратя се въоръжават. Администрацията на Буш обърна потока, характерен за демокрацията: вместо информацията за правителството да отива към Ние, Народа, днес информацията за Ние, Народа, отива до правителството, или още по-добре, до предприемачите, признателни на директорите в борда, а не на гласоподавателите.

   Тази Класова информационна война е глобална. А ,,ЧойсПойнт" е на фронтовата линия. Работейки с необикновена група от недоволни разузнавателни експерти от Центъра за електронна лична информация във Вашингтон, ние сложихме ръка върху копие на споразумение за 67 милиона долара между Вътрешната конфиденциално, че дори нямаше номер на договор. Разбира се, това беше сделка без наддаване. Ако обаче тя се докопа до мрежата на Ал-Кайда, кой ще мърмори за известна доза потайност.

   Да погледнем обаче този документ, ,,ФБР-СЕКРЕТНО". Той е за договор на ФБР с ,,ЧойсПойнт" за получаване на правителственото досие на всеки гражданин в половин дузина страни. Похитителите на 11 септември са от Саудитска Арабия, емирствата в Залива и Пакистан. ФБР обаче - странно - е избрало Мексико, Аржентина, Бразилия, Хондурас и Венецуела. Да не би през границата да наднича някакъв заговор с експлодираща енчилада? Или е нещо друго, което е поставило гражданите на тези страни в списъка за наблюдение на терористите? Забележително е, че всяка страна имаше настроен срещу Буш президент, кандидатиращ се за втори мандат, или анти-Буш кандидат, водещ в надпреварата за президентския пост. Хммм. Когато бях във Венецуела през 2004г., забелязах, че Сумате, група, целяща отзоваването на bete noire на Буш, президента Уго Чавес, имаше във всяка избирателна секция лаптоп с избирателните списъци. Анти-Чавес групата можеше да оспори неподходящите (т.е. про-Чавес_ гласоподаватели. Дали това беше ,,Флорида заминава за Латинска Америка"? Никой не може да каже откъде Сумате са взели списъците или дали те са били списъците, задигнати от ,,ЧойсПойнт". Знаем обаче, че Сумата е получавала кешови плащания от администрацията на Буш.

   Интересно за факта, че ,,ЧойсПойнт" получава тези граждански досиета от Венецуела, Мексико и Аржентина, е, че според комюникетата и официалните лица, с които говорих, в тези страни това е престъпление. ,,ЧойсПойнт" обвинява за всякакво неправомерно поведение единствено оперативните си работници. Въпреки това мексиканските доставчици са арестувани; арестите са избегнати в Аржентина, когато ,,ЧойсПойнт" обещава да изтрие копията си от списъка. Какво да кажем обаче за копието на Буш?

   Създаването на главен файл за вас - от вашата ДНК до партийната ви регистрация (за какво според вас наистина са новите гласоподавателни лични карти?) - ни дава по-голяма безопасност, не е ли така? Както ни казва главният изпълнителен директор на ,,ЧойсПойнт", похитителите от 11 септември се чекирали с истинските си имена. Ако неговата система от данни за новата Администрация за безопасност на транспорта беше на мястото си онзи ден, лошите момчета - до един в списъците на ,,ЧойсПойнт" - щяха да задействат предупредителни мигания на алармите, когато се чекирали, точно като алармата, която хванала бебето на г-жа Заполски. В неговата система обаче има един дребен недостатък: Осама и приятели вече не резервират полети с истинските си имена... макар че това им струва хиляди пропуснати мили в програмите ,,Чести пътници".

   Шегата е за наша сметка
   Страхът е рекламният търговски лозунг за много продукти: новото райониране за паркинга на ферибота на индианското казино до войната в Ефрат и подводните инжектори на моряци за милиарди долари. По-добре е от пастата, която прави зъбите ви по-бели от бялото: тези работи ще ни вкарат в по-голяма безопасност от безопасността. Това е политическа боклучава храна, евтиният пълнеж в лъскавата туба. Истинската сигурност от опасностите на живота - от националната здравна застрахователна програма до прекратяването на финансирането на обичащи бомбите ,,благотворителни организации" от страна на нефтените шейхове" - ще отнеме парче от печалбите на класите на собствениците, от Локхийдовците, ЧойсПойнтите и голямата риба от малкия градец, която е собственик на фериботната компания. Войната срещу тероризма се е превърнала в класова война с други средства.

   О, хей, вие така и не стигнахте до поантата.
   Значи, Осама влиза в този бар и Джордж Буш казва: ,,Какво ще вземеш, партньоре?", а Осама отвръща: ,,Е, Джордж, какво сервираш днес?", а Буш отвръща: ,,Страх" и Осама казва: ,,Страх за всеки", и Джордж го налива за цялата тайфа. Тогава президентският барман казва: ,,Хей, кой плаща" Осама посочва с палец тълпата, която смуче питието си: ,,Те" - отвръща той... и двамата тихичко се засмиват.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.