Ads Top

Трите злини на България

   Провинциалната България днес стене от три злини, както самата ги определя: безработица, обезлюдяване, меко казано лоша инфраструктура. Чак накрая се сещат да кажат, че ,,много апаши плъзнаха".

   Столичната България е недоволна от проблеми с инфраструктурата, лошото качество на административни услуги и корупцията в държавните институции. И добавят: и дребната престъпност вилнее!

   Така и двете Българии стигат до съгласие, че на нормалния живот, каквото и да значи ,,нормален", пречат престъпността и произволът на властите (,,не си гледат работата"). Оттук и големи надежди възлагат на ,,реформите", обещани от партиите, комплектували правителството с ценните си ,,експертни" кадри. Отново надежди. Независимо колко пъти са оставали излъгани - обещанията винаги са лесни.

   Обезлюдяване - в медиите, най-вече електронните, масово се недоумява ,,накъде са хукнали тези бежанци?" и се смесва с обвинението ,,не бягат от опасност за живота, отиват да търсят охолство". Е, та от какво бягат българите от България? Все пак не е като в Африка или Близкия Изток, където стрелят и колят - у нас все още предимно чиновниците ,,застрелват" народа с процедури, съдиите изпълнители ,,колят" длъжници, ама уж безкръвно, законно.

   Корупцията - тя не е ,,недъг" на системата на бюрократичната власт, удобно чучнала се върху юрганчето на капитализма (едни ги грее, други задушава). Самата власт е узаконена корупция, а корупцията - начин да използваш властта в своя, лична или групова, полза.

   Нито безработицата, нито обезлюдяването, нито корупцията ще бъдат ,,поправени" от т.нар. реформи. Самозваните реформатори се тупат в гърдите как ще ,,оправят" енергетиката, здравеопасването, образованието, съдебната система, ще преборят корупцията и подобрят управлението. Само че цените на тока и горивата растат - при все свръхпроизводството и падащите цени на борсите. Здравеопазването се превръща в лукс, болниците - в заведения на кошмара. Образованието достигна нов рекорд на падение, учениците по-често посещават фитнес зали от библиотеки, включително виртуалните. Но пък децата на богатите, привилегировани по рождение, получават подарък-субсидирано от държавата обучение в частни училища. Съдебната система поначало не е търсачка на истината, нито инструмент за въздаване на справедливост. Нейното предназначение е да наказва нарушителите на закона, понеже уж всички сме ,,равни" пред него. Как обаче може да сме ,,равни" пред нещо, което е написано от малцинство, в полза на същото малцинство, във вреда на мнозинството? Равно бихме били, ако всенародно приемахме всеки закон. Равни бихме били, ако избирахме всеки съдия пряко, макар и това не стига - само недъгавото общество има нужда от чиновници да му сочат кое е добро, а кое зло, все едно съвестта не ни го казва направо в сърцето.

   Боренето на корупцията е смешно обещание - властта никога не се бори срещу себе си. Подобрено управление може да се получи само чрез пряка демокрация, но тогава всички ,,подобрители" остават без дебелите си комати хляб. С една дума - ,,реформите" са отново са камуфлаж, куха опаковка, начин за изкарване на парламентарния мандат на партийните паразити. Които пак ще се оправдават с ,,посткомунизъм" така, както за оправдания на други ,,недостатъци" ще обвинят ,,дивия капитализъм" - сякаш тези две неща могат да съществуват едновременно на едно и също място.

   Битовата престъпност, както е била, така и ще пребъде - защото взема пример от организираната престъпност на върховете, защото за доста народ няма друг начин за прехрана и то скромна.

   Такава е страната ни в момента. С фон от чалга, повече зрелища по телевизията, повече скандали по таблоидите, с дирижирани ,,протести" на стражите на държавата за повече права и по-малко отговорности, със смешни страсти относно светещи очи на паметници.

Източник: Свободна Мисъл

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.