Ads Top

Високомерието и Комплекса за малоценност

   Пациент поставя покровителствено ръката си върху рамото на лекуващия го психиатър и казва: 
   - Само не можех да разбера как нищожество като вас успя да ме излекува от комплекса ми за малоценност!

   Съчетанието на КМ и В почти веднага поражда йерархично мислене, а то от своя страна създава йерархични социални структури. Попаднали някъде по вертикалната ос на тази Йерархия, хората неизбежно започват да правят сравнения в стил ,,Кой е по-по-най-" със себеподобните си. Макар че ако трябва да сме по-прецизни това не е мислене в истинския смисъл на думата, а рационализиране на представите на някои хора за извисеност над останалите или принизеност под тях.

   Ето някои сравнителни вариации, които се получават:
   В рамките на собствения пол:
   Мъжете си имат свои специфични причини за едно от двете: дали са по-добри в нещо от другите мъже в групата - например дали са по-добри шофьори, пиячи и любовници. Дали имат по-големи пениси или повече пари, възможности, власт... Така наречените мъжки неуспехи също спомагат за усилване на Комплекса за малоценност. Суперпотентността, например, е несъвместима с КМ, но с Високомерието - да!

   Жените също имат своите специфични причини за сравнения с разни манекенки и фотомодели и така вторично, поради изкуствено създадения контраст, се комплексират от телата си или от някои техни части. Раждалите жени пък се смущават от белезите по коремите си. Малоценните деления продължават и вътре в самия женския пол - кой не знае вицове за блондинки?

   Между половете:
   Част от мъжете се  смятат за по-висши същества от жените и често ги определят като обслужващ персонал, тъпи гъски или блондинки, мръсници, к*рви или в най-добрия случай - като лоши шофьори.

   По възраст:
   По-възрастните по традиция се смятат за по-знаещи от по-младите, поради което често нахално си издействат правото да дават акъл. Кой не е чувал за така наречената пропаст между поколенията? Е, тази пропаст се копае и от двете страни, чрез взаимно презиране, подценяване и претенции за знаене на истината.

   По известност:
   По-неизвестните се възхищават или се чувстват подтиснати от славата на по-известните.
  
   КМ или Високомерието следват линията на приетите са социално значими ценности - публични изяви, известност, образование, богатство, статут, власт...

   По национална принадлежност:
   Обърнете внимание колко народи са се наричали велики или избрани или се хвалят със славното си историческо минало! Някои държави дори имат думата ,,велик" в името си. 

   Но да смятаме своята страна за пъпа на света ще е доста обидно за страните, които географски са по на юг от нас, нали? Да не говорим пък за тези, които ще се окажат на гъза на географията!

   Почти всеки човек копнее да се причисли към славна и велика група хора, именно защото се чувства слаб и непълноценен сам по себе си. Само обърнете внимание на безбройните клубове, ложи, организации, ордени... уж създадени, за да помагат на хората да оцеляват по-добре, но всъщност, за да има още един знак за разграничаване от ,,плебеите".

   Изводи:
   Няма високомерен или горделив човек на земята, който да не таи в себе си някакъв КМ! Това е закономерност без изключения!

   Няма човек на земята с йерархично мислене, който да не се намира в някаква йерархична структура! Било то като служител някъде по етажите, било то като човек, който я оглавява или ламти за власт.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.