Ads Top

Пирамидите и Древен Египет

   Пирамидата е широкоразпространен масонски символ, тъй като древноегипетските пирамидостроители са предшественици на средновековните зидарски гилдии. Пирамидата навярно е най-прочутият символ на древния свят и съответно уместен избор за карта, разкриваща местонахождението на тайната мъдрост на всички векове. Пирамидални структури строят множество древни цивилизации, сред които месопотамската, нубийската и гръцката, да не споменаваме мезоамерикански култури като маите. Но с пирамидата най-често се свързват именно древните египтяни.

   В Египет са открити над 130 пирамиди, много от които са издигнати като гробници на фараоните. Най-известните са трите пирамиди в Гиза край Кайро, датиращи от около 2500г. пр. Хр. Най-старата и най-голяма от тях е построена за египетския фараон от IV династия Хуфу (на гръцки, Хеопс) и е наречена Голямата пирамида. Гробниците камери са известни като Камера на царя и Камера на царицата. Една трета, недовършена камера е изсечена в основната скала под пирамидата. Смята се, че са ориентирани спрямо звезди, които са били важни за древните египтяни. Значението на тези небесни тела за плановете на пирамидите вдъхновява алтернативни историци като Дейвид Овасън да прокарват астрологически връзки между Древен Египет и Вашингтон.

   Според масонската теория пирамидата символизира връзката между братството и Древен Египет. Макар да не съществуват доказателства за историческа приемственост, определено има свидетелства, че тази връзка отдавна е част от масонската митична история. Египет се споменава в най-стария запазен масонски документи, Кралския кодекс (Codex Regius), датиращ от около 1390г. Смята се, че тази поема от 794 стиха се основава на по-ранни, днес изгубени писмени паметници. В нея се очертават правилата на средновековното зидарство и се твърди, че занаятът може да се проследи до Древен Египет. Поемата разказва за александрийския математик Евклид, който основава масонството в Египет и става първият майстор масон. По-нататък се съобщава, че през Х век крал Атълстън, внук на Алфред Велики, донесъл масонството в Англия.

   Връзката с Древен Египет остава важна за масонството през XVI-XVII век, когато ложите започват да приемат хора извън занаята и започва промяната от зидари към масони. Когато през 1723г. издава ,,Устав На масоните", преподобният Джеймс Андерсън развива идеята, че масонството е съществувало в Древен Египет, и конкретно споменава ,,прочутите пирамиди".

   Приблизително по времето, когато Андерсън публикува стоя ,,Устав", Древен Египет с обект на обществен интерес, включително възможните значения на йероглифите, които ще бъдат разчетени едва с успешния превод на Розетския камък в началото на XIXв. През 1717г. френският писател Жан Терасон издава роман ,,Сет", в който описва учението на египетските мистерии. Съгласно установената практика на историческия роман, той твърди, че книгата е превод на изгубен древен ръкопис, дело на загадъчни египетски жреци. Измамата действа и мнозина приемат на доверие мита, че тези древни мистерии са предшественици на масонството.

   През XVIII-XIXв. предполагаемата връзка между масонството и Древен Египет вдъхновява създаването на много псевдомасонски групи. През 1776г. един италианец, който се представя като граф Александро ди Калиостро и чието истинско име е Джузепе Балсамо, основава Ложата-майка за приспособяване на висшето египетско масонство, станала известна като ,,Египетски ритуал". Той открива египетски ложи в Англия, Франция и Германия, преди през 1789г. да го арестуват в Рим и да го осъдят на смърт за ерес. Впоследствие присъдата е заменена с доживотна и Калиостро умира в затвора през 1795г. Неговият живот вдъхновява множество творби на известни автори като Фридрих Шилер, Йохан Волфгант Гьоте и Александър Дюма.

   През XIX век Древен Египет продължава да разпалва въображението на масоните и това е свързано със създаването на псевдомасонски групи като Мемфиския и Мизраимския ритуал във Франция. Въпреки че и двата не са официално признати, всеки от тях включва над деветдесет допълнителни степени, разкриващи, че масоните са тайни пазители на древноегипетско знание.

   Идеята, че масонството е наследило мъдростта на Древен Египет, е използвана от езотеричния автор Манли П. Хол в съчинения като ,,Масонството на древните египтяни". В традицията на конспиративните теории сложните трудове на писатели като Хол са опростени и сведени до концепцията, че пирамидата е таен масонски символ и следователно нейното присъствие върху Големия печат на Съединените щати доказва стремежа на масоните да установят световно господство. Или че пирамидионът на Монумента на Вашингтон е доказателство, че отците основатели на Америка, членове на братството, тайно са почитали египетски божества.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.