Ads Top

   Подобно на Сантерия, Пало Майомбе (известна и като Пало Монте) е африканска религия, която се практикува тайно и в замаскирани форми в Централна и Южна Африка от робите с африкански произход. Днес тя се практикува както от хора с африкански, така и с латиноамерикански произход. Пало Майомбе възниква в Централна Африка сред народите, говорещи банту, в региона на днешните Конго и Ангола. Най-широкото й практикуване в наши дни обаче е в Куба, Суринам и Бразилия.

   Пало учи, че всичко съществуващо е населено с духове и че ритуалите на Пало предлагат на членовете метод за пряко общуване с духовете. Медиуми на Пало канализират послания от други светове, от мъртвите и от природата. Най-висшите духове според тях населяват човека и основните сили на природата, например морето, вятъра и светкавиците.

   Центърът на ритуалите Пало е казан, наречен Нганга или Пренда, който се пълни със свещени кости, пръчки (наречени палос) и пръст. Казанът е дом на духовете на мъртвите, които действат като посредници между човека и другите духове.

   За да се практикува Пало Майомбе в християнския свят, много от първоначалните символи са били заменени с християнски. Използват се образи на християнски светци и кръстът. Светците се използват най-често в ритуалите Пало в Колумбия и Венецуела.

   Посвещаването в Пало включва церемония, наречена Rayamiento (драскане), при която специални белези се надраскват върху кожата и новият член е пазен от определен дух, обикновено същия, който защитава неговия кръстник. Членовете след това се издигат до следващото ниво, когато получават собствен казан, ставайки Тата или Яйа (баща или майка)

   От къде идват костите в казана? Е, поне в някои случаи те идват от най-близкото гробище. Според една информация на Associated Press от 5 март 2004г. 
   ,,Жена е обвинена в ръководство на култ, който краде тела от градските гробища и ги използва в религиозни церемонии, твърди полицията. Мириам Мирабел, 60-годишна, от Ървингтън (Ню Джързи), е арестувана в понеделник от властите на окръг Есекс. Полицията я търси, откакто един от последователите й е арестуван през август, след като у него са открити черепи и други човешки останки. Властите казват, че Мирабел наредила на последователите си да откраднат две тела от гробището ,,Маунт Плезънт" през 2001г. и едно от гробището ,,Светата гробница" през 2002г. Някои от останките са занесени в религиозен магазин в Нюарк, където са използвани в религиозни церемонии, твърди полицията. Мирабел е жрица в култа Пало Майомбе, който възниква сред робите от Западна Африка. Тя се обявява за невинна по обвинение във вторник в грабеж, кражба на човешки останки и заговор. Съдията отсъжда да бъде задържана и определя гаранция от 500 000 долара. Нейният адвокат, Джон Конвъри, определя делото като жестоко и заявява, че сумата за гаранцията е прекомерна."

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.