Ads Top

Как да се ориентираме за състоянието на хората, с които общуваме

   Според това къде се намират в своето объркване, разграничаваме 4 типа хора:
 1. Изслушва и се замисля. Склонен да сменя гледните точки. На границата е да излезе от объркването си.
 2. Прекъсва и не изслушва. Мисли, че знае, мисли че разбира, иска да е прав. Подминава транзит архументите, които оборват становищата му. Избягва неудобните му истини и въпроси.
 3. Чувства се нападнат, яростно се защитава и контраатакува. Измества дискусията на личностна основа, твърди че се чувства обиден, определя изказванията като груби и нетактични, мърмори за наранените си чувства и на свой ред започва да обижда, да се сърди и да мрази.
 4. Човекът вече е изградил стройна оправдателна философия и дори не желае да коментира теми несъвпадащи с неговото мнение. Действа авторитарно, нетолерантно, категорично и приема за изначално вярно единствено собственото си мнение.
   С първите два типа хора си струва да се разговаря, но за другите трябва по-специален, творчески подход, търпение и време.

   Често в Оправдателната философия (ОФ) на различни хора попада и твърдението, че животът като цяло е лош. Това е дълбоко невежествено и подло, защото индиректно казват на висшата сила, на Господ, на Източника, и т.н.: ,,Виж ме на какъв хал съм по твоя вина! Защо си ме изоставил? Не можа ли да създадеш по-добри условия на живот за мен? Що за живот си създал!"

   А тези, които изпитват достатъчно респект към Върховното, правят друга ловка и завоалирана маневра. Те обвиняват за нещастното си състояние:
 1. Лошите хора
 2. ,,Вродената" лошотия у хората
 3. Световни заговори и конспирации
 4. Кали-епохата
 5. Неназовани поименно ,,зли сили", Сатаната и прочие. 
   Но в края на краищата пак излиза, че косвено обвиняват ,,висшата" сила, защото тя ,,допуска" съществуването на всички тези фактори, които според тях систематично им творят живота.

  Всичко това са елементи от Оправдателна философия, защото"
 • блокират процеса на градивна личностна трансформация
 • пречат да се поеме лична отговорност за качеството на собствения живот
 • отклоняват вниманието в посока, където човекът няма никаква сила и власт или както Стивън Кови го нарича - ,,зоната на загрижеността", където сме доказано неефективни.
   И така, за да познаем дали човекът срещу нас вече е изградил стройна ОФ просто го питаме за причините за състоянието (ситуацията), от което се оплаква и внимателно слушаме как ще ни отговори:
   Дали според него причините са навън - в статуквото, в поведението на други хора или са навътре - в неговите собствени особености?

   Преценяваме дали отговорът описва факти, събития и отношения върху които човекът има или няма власт.

 Ако човекът е посочил вътрешните причини лесно може да му помогнем. Просто трябва да му съдействаме и да го подкрепим докато извършва съответните промени, които са в негова власт и които са градивни за него.

1 коментар:

 1. ...отклоняват вниманието в посока, където човекът няма никаква сила и власт или както Стивън Кови го нарича - ,,зоната на загрижеността", където сме доказано неефективни...

  ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.