Ads Top

   Наречена на легендарното място за срещи на рицарите на крал Артур, тази група е формирана от диамантения магнат Сесил Роуудс. Роудс е наречен от Джим Марс в неговата книга ,,Господство и потайност" ,,родоначалника на съвременните тайни общества". Освен това д-р Джон Коулман нарича тази група ,,лабиринт от компании, институции, банки и образователни организации".

   Роудс е собственик на ,,де Беерс Консолидейтид Майнс Лимитид" в Южноафриканската република (де Беерс е първият собственик на земята). Роудс е роден през 1853г., син е на викарий и като момче изучава древногръцка философия.

   Той, вече активен в британското франкмасонство, е вдъхновен в младостта си от професора по изящни изкуства Джон Ръскин - обикновено самозадоволяващ се педофил, който изучава тайните общества (например окултното Теософско общество), както и трудовете на Платон. Ръскин вярва, че за света е по-добре, когато се ръководи от управляваща класа.

   По времето, когато е на 40 години, Роудс контролира 90% от диамантите на света.

   Според Марс ,,Кръглите маси започват като сбор от полутайни групи, формирани по примера на Илюминатите и франкмасоните с ,,вътрешни" и ,,външни" кръгове и пирамидална йерархия. Вътрешният кръг е наречен ,,Кръг на посветените" (или Избраните), докато външният - ,,Асоциация на помагачите". Двама членове на вътрешния Кръг на посветените на Роудс са британските финансисти лорд Виктор Ротшилд и лорд Милнър. "Групата на Кръглата маса осъзнава, че ,,не се налага човек да чака криза или смут. Социалният смут може да се създава и да се контролира за тяхна собствена изгода. Оттук идват циклите на финансови бумове и разорения, кризи и революции, войни и заплахи за войни - и всичко това поддържа баланса на властта."

   Роудс умира през 1902г. от сърдечносъдова болест. Завещанието му призовава за ,,установяването, подпомагането и развитието на Тайно общество, чиято истинска цел и задача ще е разширяването на британското управление в целия свят, (включително) САЩ".

   До Първата световна война срещите на Кръглата маса се провеждат в седем страни. Освен с парите на Роудс групата е спонсорирана от Британския тръст Карнеги, Дж. П. Морган, Рокфелерови и Ротшилдови. След Втората световна война тази група се развива в Кралски институт за външна политика.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.