Ads Top

Капитолий

   Вашингтонският Капитолий е седалището на Конгреса на Съединените щати. Той се издига на Капитолийския хълм, в източния край на Националния парк.

   Местоположението му е избрано от Пиер Шарл Ланфан, който проектира новата столица на САЩ. Той се спира на Дженкинс Хил, откъдето се разкрива прекрасна гледка.
   В света на конспиративната теория се смята, че Ланфан е избрал мястото като част от изображение на масонски ъгъл и пергел в градския план - Капитология се намира на върха на пергела, а двете рамена минават по Пенсилвания Авеню към Белия дом и ( с доста голямо прекъсване) по Мериланд Авеню към Мемориала на Джеферсън. Ъгълът се проследява или от Белия дом до Мемориала на Линкълн и Мемориала на Джеферсън, или по Канал Стрийт и Луизиана Авеню. Ланфан не е масон и няма особена причина да влага такива фигури в плана си.

   Ланфан е назначен да проектира Капитология, но след противоречия с конгресната комисия е уволнен и отказва да предаде плановете си. За да намери нов архитект, Томас Джеферсън решава да обяви конкурс. Победители е аматьорът Уилям Торнтън и след няколко преработвания на неговия проект строежът започва.
 
   Крайъгълният камък на сградата е положен от Джордж Вашингтон с публична масонска церемония на 18 септември 1793г. Придружаван от членове на няколко местни ложи, президентът тръгва от бъдещето място на Белия дом и по пътя, който по-късно ще стане Пенсилвания Авеню, стига до изкоп на Дженкинс Хил. Облечен с масонската си престилка, сребърна плоча върху крайъгълния камък. Тя е осветена с традиционните масонски дарове - жито, вино и масло. При полагането на камъка Вашингтон използва сребърна мистрия и мраморен чук.

   Според масонските традиции житото, виното и маслото са символи съответно на плодородие, здраве и удовлетворение. Твърди се, че те същи изобразяват надниците, платени на работниците на Соломоновия храм от историята за Хирам Абив.

   Традицията да се правят приношения от жито, вино и масло обаче датира отпреди масонството. Някои любители на конспиративни теории се стремят да я представят като жертвоприношение в чест на езически богове, доказателство, че американската ,,масонска република" умишлено подрива устоите на християнството. Според една фантастична версия приношението на жито е свидетелство за това, че цялата масонска церемония всъщност е посветена на Дагон, финикийския бог на зърното.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.