Ads Top

Режисьорът на Драмата

   Двама психиатри си говорят:
   - Колега, виждате ли този пациент? Той страда от мания за величие и от комплекс за малоценност едновременно!
   - Но това е невероятно!
   - Да, убеден е, че има най-големия комплекс за малоценност в света!

   Всички сме свидетели, че нашият свят е пълен с най-разнообразни и чудесни неща! Съществуват прекрасни системи за профилактика и лечение, книги, филми, музика, решения на почти всички видове проблеми - здравословни, комуникационни, финансови, битови и т.н. Ако в една част на света има проблем, в друга част вече има решение!

   Затова е неизбежно да възникват следните въпроси:

  • Защо хората не взимат тези вече готови решения и не се справят веднъж завинаги с проблемите си, които имат от години?
  • Защо не заживеят хубавия живот, който е напълно възможен още днес?
  • Защо дори не правят опит да се възползват от стотиците възможности за подобряване на живота си?
  • Защо дори наученото в семинарите и курсовете не се включва бързо и пълноценно в живота им?
  • Защо благи лечения и перфектни решения, които стоят на една ръка разстояние остават недокоснати, въпреки на една ръка разстояния остават недокоснати, въпреки че хората имат отчаяна нужда от тях?
   Или накратко:
  • Защо хората вместо да живеят по-добре, живеят по-зле?
   Отговорът е: заради наличието на блока, страдание и неудовлетворение аз съм кръстил основния им причинител по този начин. Повечето от хората, през по-голямата част от времето се намират в някаква драма. Причината за това е този РД собствено производство!

   Именно емоциите крепят и обособяват различните драми. Те са и индикацията за това. И по-точно наличието на отрицателни емоции и липсата на положителни емоции са ясните знаци, че се намираме в някакъв вид драма или форма на непълноценно живеене. Понякога дори наличието на положителни емоции не е гаранция, че сме извън драма, а представлява своеобразна засилка за по-болезнено усещане на предстоящата драма. И това е поредният хитър трик на РД!

   Всички наши неблагоприятни състояния като нетърпението, бързането и припряността, отрицателните мисли и емоции, прилагането на сила и воля, загубите, всички видове страдания... са следствие от петте елемента, съставящи РД. 

   Целта на Изкуството на живеенето е да ни даде възможност да се движим свободно из различните реалности без да засядаме в тях против волята ни. По подобие на различните вкусове - кисело, солено, люто, горчиво, сладко, ние сме потопени в различни емоционални състояния - тъга, гняв, страх, щастие и т.н. Въпросът тук е искаме ли и доколко да сме в дадено състояние? Доброволно и съзнателно ли сме избрали да пребиваваме в реалността на тъжен човек, например. Ако човекът иска да ,,вкуси", да преживее това състояние - добре, може да остане в него колкото си иска. Но ако няма такова желание, може ли сам да се изнесе от него? Това би било една чудесна проверка за това доколко човекът е биоробот и доколко може да проявява свободна воля.

   Някои хора най-често излизат от развихрилата се драма като припадат, разболяват се, изпадат в кома или умират. Това са начините, които повечето хора познават. А и нормалното ескалиране на всяка една драма, рано или късно води до такъв край.

   Очевидно голяма част от механизмите, които ни управляват са скрити! Те продължават да са скрити, защото ние не желаем да признаем, че сме кукли на конци. Някои хора допускат, че ни управляват невидими за нас механизми, но аристократично и възвишено прехвърлят това на звездите. Колко е добре, колко е по-красиво да си марионетка на богове и планети, а не на някакви неясни нагони и праисторически инстинкти! Дори и скритите психологически причини се загърбват и пренебрегват.

   Но истината тук ни казва, че трябва да преминем през РД, да го осъзнаем и с търпение, постоянство, знание, мъдрост и смелост да го елиминираме и завинаги да се освободим от него.

   Когато задаваме въпроси нека се попитаме и кой задава въпроса. РД, който събира вода от девет извора, за да докаже и поддържа статуквото или смелият и честен търсач на истината. Изходът е в тотално обяснение в любов на истината и изграждане на навици за откриването й. Един хубав критерий дали нещо е истина би бил: щом дадено твърдение ни е неприятно значи е твърде вероятно да е вярно! Защото истината работи за нас и няма как да е неприятна освен ако не робуваме на заблуди! Поддръжниците на лъжите и заблудите се притесняват от истината, а не нейните страстни търсачи! Затова на всички вървящи по духовната пътека са необходими най-вече смелост и честност! Само така може да стигнат далече, а не да се въртят в кръг и да пазят своя фалшив душевен комфорт. Ако срещу идващата отвън истина не се противопоставя скрита в нас заблуда, нямаше да има нито болка, нито отхвърляне, нито съпротива! Запомнете този критерий - ще ви свърши добра работа в бъдеще! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.