Ads Top

Пропаганда Дуе


   Ложа, известна и като P2 (повече за ложа  P2 ТУК), която прониква в италианското правителство и когато това е разкрито през 1981г., води до свалянето му. Ложата, която съществува от 1895г. и има история, пропита от бизнес и политически интереси, е под ръководството на Масонския велик орден на Италия. Масоните се отделят от Пропаганда Дуе през 1976г., защото тя е под влиянието на специални интереси. Падането на правителството кара Италия - на 24 юли 1981г. - да забрани всички тайни общества.

   Великият майстор на Пропаганда Дуе е Личо Джели.
   Роден през 1919г., Джели е на 17 години, когато доброволно отива да се бие в Испания за Фашистката експедиционна войска на Мусолини. По време на Втората световна война Джели е офицер за свръзка с Третия райх. След войната е вербуван от американското ЦРУ. Докато работи като офицер от разузнаването, натрупва голямо богатство. По време на разкритията от 1981г. се открива, че Джели е съучастник на Роберто Калви, президента на Банко Амброзиано от Милано, който е в затвора по онова време, осъден за незаконен износ. Сред протежетата на Джели е някой си Микеле Синдона, банкер, свързан с Мафията, който оперира с банкови сметки на Ватикана и по-късно е обвинен в незаконно присвояване. Един от инспекторите, които го разследват, е убит. Синдона бяга в САЩ, където по-късно е осъден на 25 години затвор за фалшиво обявяване на банкрут. Джели е прогонен от франкмасонството заедно с ложата си през 1976г.

 
   Пропаганда Дуе, както може да се очаква от фашистките й водачи, е силно антикомунистически настроена и е притеснена от факта, че комунистите са спечелили 35% от гласовете на парламентарните избори в Италия през 1976г.
   През 1977г. комунистите получават глас в изграждането на политиката в италианското правителство. Десетилетието е изпълнено с насилие в Италия, тъй като страната е потопена в терористични актове. Антимасонските сили се възползват от факта, че обществеността трудно разграничава франкмасонството и Пропаганда Дуе и използват жълтата журналистика, т.е. търсенето на сензация, за да помогнат на антимасонските настроения. Вестниците обвиняват масоните за опита за убийство на папа Йоан Павел II. Бомбена атака срещу железопътната гара в Болоня, в която са убити осемдесет души, по същия начин е приписана на франкмасонството. Правителствено разследване след разкритията от 1981г. води до доклад от 48 страници, който сравнява Пропаганда Дуе с Ку-клукс-клан (повече за Ку-клукс-клан ТУК), но много италианци продължават да обвиняват франкмасонството за действията на ложа, която то е прогонило години преди това.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.