Ads Top

   Практиките на Сантерия не се обсъждат извън групата. Както се смята, вярванията и практиките силно варират в зависимост от включените водачи. Сантерия е известна с различни имена. Официалното й име е Регла де Оча, което означава ,,Господство на Ориша". Тези, които го използват, го наричат ,,Оча" за краткост. Друго име е Ла Регла Лукуми. Сантерия означава ,,Пътят на светиците" и е най-често срещаното име на групата. В Бразилия групата е известна като Кандомбле Хеге-Наго. Пренебрежителен синоним на Сантерия е Макумба, което означава и зло вещерство.

   Сантерията е религия, която комбинира африканска религия (почитането на Ориша, т.е. ,,главен хранител", и вярвания на народите йоруба и банту в Северна Нигерия, Сенегал и Гвинея) с католически практики. Робите носят своята религия със себе си, когато принудително са преместени в други части на света и с течение на годините религията се комбинира с християнството. Робите са кръстени от римокатолическата църква при пристигането си и местните им практики са потъпкани. Те крият действителните си религиозни практики, като сменят имената на елементите на богослужението с тези на католическите светци.

   Няколко примера: Бабалц Ай става св. Лазар (покровител на болните). Шангс става св. Варвара (контролира гръмотевиците, светкавиците, огъня). Елегуа (понякога наричан елегба) става св. Антон (контролира пътищата, портите и т.н.). Обатала става Нашата господарка от Лас Мерседес и Възкръсналият Христос (баща на сътворението; източник на духовност), а Ошзн - Нашата господарка на милосърдието (контролира парите, чувствеността).

   Сантерията е най-често срещана в Карибския басейн, особено в Куба. От десетилетия - заради комунистическата забрана върху религията в Куба - сантерията се практикува тайно. Забраната е отменена през 90-те години на ХХв. и днес сантерията се практикува открито в Куба.

   Тя е често срещана и сред латиноамериканското население във Флорида, Пуерто Рико, Ню Джърси, Ню Йорк Сити, Лос Анджелис, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Мексико, Венецуела, Франция и Холандия.

   Оценките на членската маса на тази група силно варират: от 22 000 до 800 000 души.

   Господ е известен като Оролун или Одолумаре, ,,собственикът на небесата". Той е
върховното божество. Под него са по-второстепенните хранители, наречени Ориша. Всеки от тях има свързан християнски светец. Ориша имат нужда от храна. Богомолите ги хранят чрез курбани, приготвени ястия и възхвали. По време на ритуалите жертвоприношения (жертвите обикновено са пилета) кръвта на животното се събира и се предлага на Ориша. Смята се, че жертвоприношенията носят опрощение на греховете. Сантерията е критикувана заради жестоко отношение към животните, но членовете казват, че те вече са убити по хуманен начин (бързо) и често след това се изяждат.

   Жреците са наречени кантерос или бабалочас. Жриците са сантерас или ялочас. Обучават се в продължение на много години, след това преминават през период на уединение и самота, преди да бъдат посветени. Учат се на танци, песни и целебни методи.

   По време на церемониите сантерия се извикват имената на мъртвите предци на човека. Това се нарича Почитане на предците. Членовете танцуват ритмично и трескаво, след като са обладани от Ориша. Обладаните след това канализират послания от Ориша.

   Ботаникас са магазини, които предлагат принадлежности за сантерия, например амулети, билки, отвари и музикални инструменти. Сантерията няма книга като Библията, а се предава от поколение на поколение само чрез устна традиция.

   Сантерията придобива мрачна конотация през 1989г., когато телата на повечето от дузина убити мъже са открити в Матаморос, Мексико, недалеч от границата с Тексас. Убийствата първоначално са приписани на Сантерия. След време обаче се открива, че те са дело на човек, нает от престъпна банда на наркотрафиканти. Бандата наистина включва членове, чиито практики се основават на сантерия, но тези убийства не са доказателства, че сантерията насърчава или опрощава човешки жертвоприношения.

   Това не означава, че действителните ритуали на сантерия не могат да са опасни, а дори и смъртоносни. На 23 февруари 2004г. заразена с HIV 41-годишна жена на име Минерва Перез от Бронкс, Ню Йорк, отива в апартамента на приятелка за ,,почистване" (una limpleza в сантерия). По време на ритуала 62-годишната Милдред Санчез пали свещени и намазва Перез със силно запалителна течност, използвана в ритуалите на сантерия и наречена ,,флоридска вода". Флоридската вода е базиран на алкохол одеколон от XIXв., който е смесен с билки и се смята, че запечатва тялото за лоши енергии. Свещите са бели и обредни, които се палят по време на ритуали за почитане на Ориша, или духовния хранител.

   Други неща, които често се използват в прочистващите ритуали на сантерия, включват бели цветя, билки като espenta muerto и quita maldicion, които се използват като лекарство за носене у дима или за ,,прогонване на смъртта", и кокосови орехи. Кокосовите орехи се разрязват на две и след това се хвърлят. Смята се, че бъдещето може да се предскаже от начина, по който падат кокосовите орехи, Полицията открива разполовени кокосови орехи пред блока, в който Перез умира.

   Перез се подпалва, когато Санчез прави кръс над тялото й с една от свещените и флоридската вода се запалва. Полицаи на улицата пред блока чуват виковете и нахлуват в апартамента. Откриват Перез мъртва, с тежки изгаряния и дълбока рана на челото. Санчез е с изгаряния по ръцете, очевидно причинени, докато се е опитвала да загаси огъня. Съсед казва на репортерите, че според вярванията ритуалите на сантерията могат да пречистват седемте смъртни гряха.

   ,,Може да е красиво, но и много опасно " - казва съседът. - "Трябва да си внимателен"

 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.