Ads Top

   Древният арабски орден на благородниците на мистичния храм е масонска организация, подобна на Йорксия и Шотландския ритуал. Също като в другите масонски организации, за да постъпят в нея, членовете й трябва да се включат в ложа и да преминат степените чирак, калфа и майстор. За разлика от Йоркския и Шотландския ритуал обаче, тя не дава допълнителния масонски степени.

   Организацията на шрайнерите е основана през 1870г. от двамата масони Били Флорънс и д-р Уолтър Флеминг, според които масонството ставало прекалено сериозно и губело чувството си за хумор. Флорънс е актьор и след като гледа музикална комедия за някакво източно тайно общество, решава да създаде ново масонско братство с арабска тема. Ето защо шрайнерите носят червени фесове с черни пискюли и емблемата им е полумесец, ягатан и сфинкс. Организацията се развива и в началото на ХХ век има над 50 хиляди члена.

   Членовете на Храма се наричат ,,благородници" и церемонията по посвещаването им се състои в символично прекосяване на горещите пясъци на пустинята. Шрайнерите имат няколко големи храма в мавърски стил, които често се отличават с ориенталски елементи като кубета и минарета. Това са например храмът Мека на Петдесет и шеста улица и Шесто авеню в Ню Йорк (днес концертната зала Ню Йорк Сити Сентър), Джамията в Ричмънд, щата Вирджиния (днес Ландмарк Тиътър), и храмът Ал Малайка в Лос Анджелис, където се връчваха оскарите, преди церемонията да се премести в Кодак Тиатър.

   Свещеният храм Алмас във Вашингтон също има ориенталска фасада с островърхи арки и теракотени плочки. Макар че оригиналната сграда е построена през 1929г., Свещеният храм Алмас се намира на сегашното си място едва от 1990г., когато е преместен, за да направи място на офис комплекс. Проектът ,,Алмас" е качен на уебсайта на реставраторската фирма Грациано, където се описва методичното разглобяване, възстановяване и сглобяване на трийсет и петте хиляди части на теракотената фасада. В новия храм има офиси, конферентни зали и голяма бална зала.

   През последните години шрайнерите малко ограничиха ориенталската си тематика, например споменаването на исляма в церемониите си. Онова, което през XIX век е изглеждало екзотично и забавно, в днешния особено деликатен момент може да се възприеме като подигравка с исляма.

   Когато директор Сато разказва за Свещения храм Алмас на Търнър Симкинс, той си спомня, че организацията е най-известна с филантропската си дейност, особено със създаването на детски болници. Първата е построена през 1920г. в Шривпорт, щата Луизиана, след епидемията от детски паралич през 1919г. Днес в Съединените щати, Мексико и Канада има 22 шрайнерски болници, които се грижат за деца, без значение от раса, религия и връзка с братството. Отначало са били специализирани в ортопедията, но сега се занимават с всякакви педиатрични случаи и се смятат за най-добър пример за масонска филантропия.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.