Ads Top

Бохемиън Гроув

   Уединен район за лагеруване в окръг Сонома, Калифорния, където един път годишно за две седмици се среща изцяло мъжка група от имащи власт издатели, политици и бизнесмени, Посещаващите срещите са заклети да пазят в тайна ставащото там. Цялата известна информация за тези групи идва от репортери, които са се инфилтрирали в срещите, понякога преструвайки се на келнери.

   Ал Нюхарт, основателят на USA Today, посещава една среща, но решава да я коментира след това. ,,Отидох там с разбирането, че ще се придържам към техните правила за уединение" - обяснява той. - ,,Мисля, че има известен етичен проблем във факта, че ви представям текста... Просто не искам да правя това, което те биха сметнали за неетично."

   Заради издателите в групата на бял свят са излезли малко публикации за нея. През лятото на 1991г. Дърк Матисън, шефът на бюрото в Сан Франциско на списание People, прониква на една среща, но - за съжаление - групата включва ръководителите на Time-Warner, собственика на People, които попречват на публикуването на разказа на Матисън. Сред речите, чути от Матисън преди да бъде разпознат и изгонен, са ,,Умните оръжия" от бившия секретар на Военноморския флот Джон Леман. ,,Основни проблеми на отбраната през XXI век" от тогавашния секретар по отбраната Ричард Чейни, ,,Здравната революция на Америка: кой оцелява, кой умира, кой плаща?" от бившия секретар по здравеопазването, образованието и социалните грижи Джоузеф Калифано и ,,Защита на Новия световен ред" от бившия министър на правосъдието генерал Елиът Ричардсън.

   Най-подробният разказ за групата е публикуван в ноемврийския брой на списание Spy и е написан от Филип Уайс. Твърди се, че сред членовете на групата са всички президенти от Републиканската партия след Калвин Кулидж. Джордж Х. У. Буш, Хенри Кисинджър, Джеймс Бейкър и Дейвид Рокфелер са редовни посетители. Членовете твърдят, че срещите са строго социални, но се смята, че се върши и официален бизнес. Проектът ,,Манхатън" - разработването на атомните оръжия по време на Втората световна война, бил измислен на среща в Бохемиън Гроув.

   Други членове на издателския свят, които са присъствали на срещите там, включват Франклин Мърфи - бившия главен изпълнителен директор на корпорацията Times Mirror, Уилям Рандолф Хърсът младши, Джак Хауард и Чарлз Скрипс от вестникарската верига Scripps-Howard и Том Джонсън, президент на CNN и бивш издател на Los Angelis Times.

   Твърди се, че групата освен това осъществява псевдо-друидни ритуали и че гласът на ,,Бухала от Бохемия" е Уолтър Кронкайт.

   Сред по-параноидните - дали пък не е по-просветлените? - изследователи на тайните общества е Майкъл А. Хофман II, бивш репортер на нюйорското бюро на Associated Press, който вярва, че през цялата история тайните общества са манипулирали световните събития и - чрез съвременните си медии - общественото възприятие за тези събития, за да създадат това, което той нарича ,,психологическа война" - опит да се контролира настроението на хората. Той твърди, че идеите, разпространявани от тайните общества, целят да внушават чувството, че е ,,безполезно да се ограничава централния, установен контрол. Или представят контракултурна алтернатива на такъв контрол, която всъщност е фалшива, тайно произлизаща от самия Истаблишмент. Че зачернянето (замърсяването) на Земята е също толкова неизбежно, колкото и ентропията. Че изчезването (,,еволюцията") на вида Homo sapiens е неизбежно. Че връщането на земята на ,,старите богове" е нашата звездна научна съдба."  

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.