Ads Top

Липсата на преживян опит също е невежество

   Освен липсата на знание, ние нямаме и достатъчно екзистенциален опит. Затова всеки, който преживее екстаза на съзерцанието, сътрудничеството, творчеството и любовта, след това не може да бъде удовлетворен по същия начин от никакви наркотици, алкохол, секс, власт или пари. И това е още един шанс за нас да се измъкнем от лепкавата паяжина на която и да е драматична реалност.

   Всяко преживяване от по-висш порядък не само елиминира и разпада преживяванията от по-низш порядък, но и премахва пристрастеността към тях. Затова в историята сме свидетели на това как иначе простовати, слабо образовани и дори ниско интелигентни хора са дълбоко сърдечни, талантливи и човечни. Те са имали късмета да преживеят навреме истинските и дълбоки състояния на духа и това екзистенциално разтърсване им е отворило очите завинаги. След този качествен скок, никакви въздействия на Масовата култура или държавната пропаганда не са били в състояние да променят дълбокото им усещане за истината и за себе си като сияйни същества. И точно тази сила на преживяването им е помогнала да се съхранят като човечни индивиди, независимо от привидните несгоди и изпитания, които са преживели.

   Затова когато човек НЕ ЗНАЕ какво губи, той няма как да съжалява за него, нито е мотивиран да се стреми към него.

   Оттук съвсем логично стигаме до извода, че ако на човека му се създадат условия, в които да преживее насладата от сътрудничеството, творчеството и любовта, той ще надскочи щетите нанесени му от Масовата култура и бързо ще компенсира изначалното си интелектуално невежество. За тази цел аз съм създал упражненията по Дуоника и танцовата технология Чаткалина и препоръчвам основаването и функционирането на Клубове по сътрудничество. Преживяванията, които съпътстват тези занимания дават сериозен тласък към вярната посока - получаване на екзистенциални отговори чрез силни положителни емоции.

   Случва се и човек да е толкова невеж, че дори да не знае това. Нарича се неосъзнато невежество. Но в процеса на живеенето ние винаги получаваме обратна връзка, която очертава границите на знанието ни. И това е поредният ни шанс да подобрим живота си.

   И така повечето хора проявяват едновременно и двата типа Невежество:

  1. Дълго време са трупали неверни информации като отговори на най-важните си въпроси и в следствие на това са преживявали отрицателни емоции и са извършвали погрешни действия.
  2. В житейската им опитност са липсвали възторжени, вдъхновяващи, въздигащи, жизнеутвърждаващи, екстатични преживявания.
   Повечето хора са имали едновременно погрешни информационни схеми, тоест заблуди, от една страна и липса на приятни и вдъхновяващи преживявания - от друга.

   Следователно в степента, в която се освободим от придобитото вредно информационно и емоционално наследство и изживяваме позитивни чувства от висш порядък, базирани на истина, в такава степен ще бъдем успяващи, развиващи се и щастливи.

1 коментар:

  1. Това е толкова невероятно вярно и толкова добре казано...че...просто днес това беше знакът ми пратен отгоре (е, да де, чрез теб) :) тези курсове които си развил и клубовете за сътрудничество звучат мотиворащо, дай ми повечко инфо. ще ми се иска да науча повече - да не оставаме невежи все пак, ха ха ха ха

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.