Ads Top

Започна срещата на върха на Г7, обмислят се нови санкции срещу Русия

   В замъка Елмау, германската провинция Бавария, започна срещата на върха на седемте най-големи икономики в света.

   Държавните и правителствените ръководители на САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония ще обсъждат важни геополитически въпроси като сигурността, икономическия растеж и климатичното затопляне.

  Вече втора година лидерите на седемте най-развити държави не канят руския президент. Причината е ясна – руската намеса в Украйна и анексирането на Крим. По предварителна информация американският президент Барак Обама ще настоява за продължаване на санкциите над Русия. Освен това се очаква да бъдат наложени и нови санкции.

   Лидерите на САЩ и Германия били единодушни, че икономическите санкции срещу Русия трябва да продължат, докато Москва не започне да зачита суверенитета на Украйна, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на Белия дом.

   "Двамата ръководители бяха единодушни, че продължителността на санкциите трябва ясно да бъде обвързана с пълното прилагане от Русия на Минските споразумения и зачитането на суверенитета на Украйна", се казва в съобщението.

   Сред другите теми, обсъдени от Меркел и Обама, са били сътрудничеството между САЩ и Германия в НАТО и планираното подписване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати, допълва ТАСС.

   Ръководителите на Голямата седморка позираха пред медиите на фона на Алпите, след което се върнаха в замъка, превърнат в луксозен частен хотел, за да започнат първата работна сесия, посветена на световната икономика.

   Лидерите на страните от Г-7 пристигнаха на мястото на форума с малки електромобили и бяха приветствани от германската канцлерка Ангела Меркел.

   Срещата на върха беше съпътствана от протест - членове на организации за борба с бедността пуснаха във въздуха балони, на които бяха изобразени лицата на лидерите на седемте държави. Протестиращите отправиха призив към тях да изпълнят обещанията си за борба с бедността по света.

Източник: offnews.bg 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.