Ads Top

Г-7 удължава санкциите срещу Москва

   Санкциите срещу Русия, чиито срок изтича през юли, най-вероятно ще бъдат удължени с още шест месеца от страните от Г-7. Участниците в срещата на върха на Г-7, която започва в неделя в Германия, ще обсъдят удължаване на европейските санкции срещу Русия, вероятно с шест месеца, съобщи висш представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

   Икономически санкции на ЕС спрямо Москва бяха наложени във връзка с конфликта в Украйна. През март лидерите на ЕС се споразумяха, че санкциите ще останат в сила, докато не бъде приложено изцяло споразумението за прекратяване на огъня в Минск. Най-вероятно срокът на действие на санкциите ще бъде удължен до края на годината, но подобно официално решение предстои тепърва да бъде взето.

   ,,Смятам, че това ще е технически въпрос. Ще бъде обсъдена политическата воля за удължаване на срока на санкциите. Не искам да спекулирам, удължаването вероятно ще е с шест месеца, след което ще видим какво е положението" посочи източникът, пожелал анонимност.

   Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Русия не бива да бъде допусната обратно в групата на най-развитите страни Г-7, докато неин президент е Владимир Путин. ,,Харпър заяви, че очаква Г-7 никога да не приеме Путин обратно. ,,Той каза това преди предстоящото си посещение в Украйна и срещата на Г-7. Русия отдавна е подкопала всякакво основание да принадлежи към групата на най-богатите държави" каза Харпър.

   Той отбеляза, че Русия е увеличила патрулиранията на бомбардировачи с дълъг обсег в близост до въздушното пространство на Северна Америка. Харпър заяви, че е нужен консенсус за "връщането на Русия и този консенсус просто няма да се постигне".

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.