Ads Top

The Round Table (,,Кръглата маса")

   Тази организация се свързва най-вече с името на Сесил Роудс (1853-1902).
   Роудс е един от видните представители на империализма. Той завършва Оксфорд, но твърде рано заминава за британската колония Южна Африка. През 1884г. Роудс става финансов министър на колонията, а от 1888г. контролира цялото производство на диаманти в страната, което по онова време е около 95% от световната продукция.
   По време на управлението си в Южна
Африка Сесил Роудс разширява колонията чрез умели, но често пъти жестоки политически и военни операции. В негова чест страната е наречена Родезия. През 1890г. той става министър председател на Южна Африка.
   Сесил Роудс е една от най-богатите и значими личности на империята по онова време. Той е член на Лондонския парламент и на различни тайни общества.
   Роудс е с крехко здраве и жизненият му път не е дълъг, но той има една мечта в живота си: световно господство с британско надмощие. През 1891г. Роудс пише писмо до окултиста Уйлям Т. Стед:
"За Европа щеше да е по-добре, ако той (Наполеон) беше осъществил идеята си за универсална монархия; намеренията му можеха да се сбъднат, само ако се беше сетил да даде на различните части (на империята си) автономно управление. Все пак трябва да призная, че традицията, расовите и езикови различия пречеха на мечтата му; всичко това обаче го няма, що се отнася до днешния, английски говорещ свят! Без оглед на този съюз, съществува освен това свещеният дълг да се поеме отговорност за още нецивилизованите части на света."
   Роудс знае, че не може да се надява на дълъг живот и постоянно актуализира завещанието си. В третото си поред от 1888г. (което оставя на лорд Ротшилд, неговия финансист в миналото дело) Рпидс иска завещаното богатство да се използва за създаван на тайно общество, което да реализира мисията на British Empire; организацията трябвало да бъде изградена съгласно устава на Ордена във йезуитите, като понятието ,,римо-католическа религия" се заменя с British Empire/
   Против очакванията Сесил Роудс не умира скоро след написването на въпросното завещание и сам реализира мечтата си. През 1891г. е учредено ,,Тайното общество на Сесил Роудс".

   Първоначално в организацията освен Роудс членуват само още двама души: магьосникът Уйлям Т. Стед и лорд Ешер, съветник и приятел на кралица Виктория. Скоро в тайните на ордена са посветени още известни личности като графът на Роузбъри, Артър Джеймс Балфур, Натан Ротшилд, Алфред Милнер и Х. А. Л. Фишер. Повечето от новите членове - ако не и всичките - са вече членове на масонски ложи.
   През 1897г. Алфред Милнер наследява Роудс на поста губернатор на Южна Африка и съдейства за Бурската война.
 
    Англичаните смятат, че войната срещу бурите ще бъде ,,пикник с отстрелване на прасета". Вместо това войната продължава две години и осем месеца. Не е толкова лесно да се сломи бързо съпротивата на бурите. По онова време все още не е било възможно бомбардирането на територии, ето защо безцеремонно са затворени в концентрационни лагери (създадени през 1901г. от фелдмаршал лорд Кичънър) 117 000 души цивилно население. Така трябвало да бъдат принудени воюващите бури да се предадат. Великият Уинстън Чърчил, по онова време депутат от долната камара на парламента, заявява в тази връзка:

,,Има само едно средство за сломяване съпротивата на бурите и това е жестоката тирания. С други думи: трябва да убием родителите, за да имаме страхопочитанието на децата."
   Пет хиляди воюващи мъже падат в битки, а от цивилното население умират около тридесет хиляди в четиридесет концентрационни лагери на лорд Кичънър.
   Впрочем ето едно рядко изключение: лорд Кичънър е приближен на Ordo Novi Templi на виенчанина Ланц фон Либенфелс (оказал силно влияние на Хитлер), допирна точка между теософия, ариософия и Ордена Туле. А Карл Хаусхофер, който минава за ,,сивия кардинал" на Третия райх, написва биография на Кичънър.
 
   Този пример, от една страна, е много интересен, от друга обаче показва идеологическата връзка между тайните общества, които външно изглеждат напълно противоположни. Британски войнствено настроен империалист (лорд Кичънър) и Виенският неотамплиерски орден на Ланц фон Кибенфелс? На пръв поглед нямат нищо общо.
 
   Южноафриканският губернатор Алфред Милнър е британски военен министър по време на Първата световна война. Милнър създава след смъртта на Сесил Роудс наред със Secret Society тайното общество The Round Table, което за няколко години създава дъщерни организации във всички колонии на Британската империя.

    Орденът The Round Table действа задкулисно и дърпа конците на британското правителство. Той влияе на външната политика и по-конкретно на действията за Англия през Първата световна война.

,,Аз твърдя, че ние сме първата раса в света и колкото по-голяма част населим, ще бъде толкова по-добре за човешкия род."
(Сесил Роудс, 1887г.) 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.