Ads Top

   Средновековно братство, което използва свастиката като символ. Тази група прилича на Ордена на тамплиерите с едно основно изключение: те завладяват и управляват собствена държава. Страната е наречена Орденщаат и се простира от Прусия до Финландския залив. Това е военен/религиозен орден, който отговаря единствено пред папата.
   Членовете се кълнат в бедност, целомъдрие и подчинение.
   Тевтонските рицари се формират в началото на XIIв. в Йерусалим. Групата се образува след като германска двойка построява в този град болница за бедните немско-говорещи хора. Болницата е наречена Болница на св. Мария на германците в Йерусалим. Към болницата има параклис. И двете постройки са посветени на Дева Мария. Когато Саладин завладява Йерусалим през 1187г., всички архиви на болницата в Йерусалим са унищожени. Три години по-късно е построена полева болница със същото име, използвайки платна от кораби за завет, за ранените германски войници по време на обсадата на Акра.
   Организацията зад болницата се трансформира в религиозен орден, отговорен пред местния епископ. Има писмени документи, че папа Климент III е одобрил Ордена на 6 февруари 1191г., като Болница на св. Мария на германците в Йерусалим. Има несъгласия дали организацията на полевата болница е същата като действителната болница в Йерусалим само по име, или има силна връзка, Твърди се, че церемонията е проведена на 5 март 1198г. и че на нея присъстват патриархът на Йерусалим, царят на Йерусалим, главата на армията на кръстоносците, и майсторите на тамплиерите, а Болницата на св. Мария е трансформирана във военен орден. Подобно на хоспиталиерите, новият орден, наречен Тевтонски, ще отговаря за полагането на грижи за болните, но ще следва тамплиерското управление и ще носи белите тамплиерски наметала. За да се разграничат тевтонските и тамплиерските рицари на Тевтонския орден е наредено да носи черни кръстове, а не червените, които носят тамплиерите.

   Тевтонските рицари бързо развиват система от провинции, когато първото им независимо
управление е прието през 1264г. Имат йерархична верига на командването с командории на най-ниското ниво. Провинциите или околните са части от ,,страните", които представляват Ордена като цяло. Във възходящ ред тевтонските рангове са местен командор, командор на провинция, национален командор и велик майстор. Висшите лидерски позиции се избират от общото събрание. Членството остава предимно от немскиговорещи мъже. Орденът е съставен от отделни класи. Те са рицари, свещеници, братя, селяни и роби. Жените се използват като домакински работнички.

   През XIIIв. под ръководството на великия майстор Херман фон Салза богатството и притежанията на Тевтонските рицари бързо нарастват. За двадесет години Тевтонският орден е поканен в Гърция, Унгария и Прусия от светските владетели, за да изпълнява военната служба в тяхно име. В Унгария тевтонските рицари са изгонени няколко години, след като са поканени от крал Андрей II, който смята, че властта им е станала твърде голяма. Към края на XIIIв. членове на Тевтонския орден могат да се открият в Кипър, Сицилия, Апулия, Ломбардия, Испания, Франция, Елзас, Австрия, Бохемия, днешен Бенелюс, Германия и Ливония. Папа Хонорий III дава на Тевтонските рицари същата власт и привилегии като тамплиерите и хоспиталиерите през 1221г.

   По това време те са  преместили централата си във Венеция. През 1309г. централата се мести в Мариенбург, Прусия. През 1237г. рицарски орден в Ливония, наречен Братя на меча (Още за братя на Меча: Натисни ТУК) се присъединява към Тевтонския орден, засилвайки го в Балтийския регион.

   През XIVв. орденът построява повече от две хиляди села. През XVв. той влиза във война с Полша и Литва. През 1410г. Орденът губи битка срещу коалицията, която е образувана от неговите врагове, и почти всеки десети рицар е убит. Тевтонските рицари губят своите финансови, военни и политически възможности заради тази военна загуба. Те обаче не престават да съществуват.
   През 1525г. великият майстор Албрехт фон Бранденбург става лютеранин, присъединявайки се към каузата на бунтовния Мартин Лутер, и е обявен за херцог на Прусия от полския крал. Тевтонските рицари престават да са Германски орден, отговарящ пред църквата в Рим. През XVIIв. Орденът продължава от време на време да се използва за военни цели, например когато войска от хиляда души е свикана от Ордена, за да помогне на австрийците в битка срещу турците.

   Орденът отново е тежко ударен в края на XVIIIв. от Наполеоновите войни. През 1809г. Наполеон разпуска Ордена във всички страни, които са под негова доминация. Орденът функционира единствено под тънкото було на потайността до 1839г., когато австрийският император Фердинанд I го възобновява като Орден на тевтонските рицари. ,,Почетените рицари на Тевтонския орден" е основан през 1866г., когато рицарите сега правят годишни дарения на болници. По време на Първата световна война Орденът се грижи за около три хиляди ранени войници в своите лазарети.
   През 1923г. за пръв път на майсторите на Ордена се позволява да произхождат от клириците, а не само от ,,рицарството". Заради националсоциалистическото управление Орденът е разпуснат в Австрия през 1938г., а в Чехословакия - през 1939г. Младият Адолф Хитлер е очарован от Тевтонските рицари. След Втората световна война Орденът възобновява действието си в Германия и на други места в Европа. Централата, съкровищницата и архивите му сега се намират във Виена, Австрия.
   Известен е и като Болницата на св. Мария на германците в Йерусалим, и като Орден на германските ханзи.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.