Ads Top

Медийна свобода, или кражби на дребно

   Влизането на хората на Иво Прокопиев в правителството през 2009г. се дължи на една негова голяма ,,заслуга". За такава се води разкриването на аферата ,,Батко и братко" - може би най-срамната от времето на Тройната коалиция. За нея вестник ,,Капитал" дори получи наградата ,,Черноризец Храбър".
   Истината обаче е доста по-различна. А тя е, че журналистическата находка е на вестник ,,168 часа". Но ,,Капитал" просто си я приписва. Както се казваше в една соцепиграма, ,,Първите паднаха в кърви, а последните станаха първи".
   Сред журналистическата гилдия по онова време доста се коментираше, че в такъв случай е доста странно точно капиталци да веят знамето на професионалните стандарти сред пишещите братя и да създават организация като тази на ,,европейските журналисти". В Европа такива работи не минават!

   Но какво може да се говори за издателство, което прави истински исторически пробив и в занаята, и в банковото дело?! То стига дотам да заложи редакционната си политика. Какъв е казусът?
   Гръцката Алфа банк преди няколко месеца поиска от съда да придобие контрол над седмичника ,,Капитал". Това стана ясно от документи, внесени в Търговския регистър. Причината беше, че собственикът ,,Икономедиа" с акционери Иво Прокопиев (51% дял) и Теодор Захов (49%) е на път да изгуби изданието в резултат на необслужван кредит. Дружеството има 431 931 евро просрочени задължения, които е трябвало да бъдат погасени през септември. Това не се е случило и банката пристъпва към изпълнение на собствения залог, учреден в нейна полза.
   Цялото предприятие ,,Икономедиа" е заложено в Алфа банк заради 9,35 млн. евро кредити. Ипотекирани са материални активи, марката ,,Капитал" и дори редакционната политика на изданието!
   Мнозина тогава се питаха: как човек взима кредит от близо 20 милиона лева срещу стари компютри и бюра и редакционна политика?
   И понеже въпросите станаха доста настоятелни, Прокопиев се принуди да продаде своята златна кокошка ,,Каолин", за да изплати предсрочно целия кредит към Алфа банк и да не допусне да му вземат вестника, който умело използва вече 20 години като бухалка.

   ,,Икономедиа" ще да е голям хищник, след като не й стигнаха отпуснатите същата година от фондация ,,Америка за България" общо 3,3 милиона лева в помощ на нейната редакционна политика. Казусът е много интерес, защото пари са отпуснати, и то в особено големи размери, не само на изданията на Прокопиев, но и на сателити от т.нар. кръг ,,Капитал". Невероятните 1 200 000 лева - веднъж 900 000 лева и втори път 300 000 лева - са дадени на сайта ,,Медиапул". Това е издръжката за средна електронна медия като тази за десетилетие напред.
   90 000 лв. получава неизвестният за огромна част от аудиторията сайт ,,Редута:. 500 000 лв. получава чрез БНТ екипът на водещия ,,Панорама" Бойко Василев за документална поредица. Интересното е, че неговият брат е женен за Ивет Добромирова, която е близка до кръга ,,Капитал", а и оглавяваше пресцентъра на служебното правителство, конструирано от Росен Плевнелиев. Тя беше и помощничка в кампанията му за президент. В това, разбира се, няма нищо случайно. Още повече, като се има предвид, че Добромирова днес е сред най-активно протестиращите срещу правителството ,,Орешарски".
   Най-скандалното в този случай е, че за разлика от европейските програми за медии и комуникация тази американска програма не предлага прозрачност. Никъде не може да се види какви проекти кандидатстват за финансиране пред нея, защо едни са одобрени, а други са отхвърлени. Няма и дума как впоследствие са изпълнени толкова щедро финансираните проекти. Което задължително подхранва сериозни съмнения.

   Обяснението на медийния спец на фондацията ,,Америка за България" Ленко Ленков пред столичен вестник е: ,,Определяме тези, които са по-добри от другите". По какъв конкретен критерий - на това вече отговор няма. Обяснението на Ленков е нелепо: ,,Медиите, които финансираме, не поемат ангажименти към нас. Залагаме на дигиталните медии от групата ,,Икономедиа" (знакът на фондация ,,Америка за България") стои на първа страница и на вестниците от групата )" Той обяснява и произхода на парите на фондацията: ,,Джордж Буш и решение на Конгреса създават българо-американския инвестиционен фонд, който е учредител на нашата фондация. Но да се търси връзка с миналото на Буш като ръководител на ЦРУ ми се струва несериозно".
   Какво излиза на практика? Медиите от кръга на Иво Прокопиев са официално финансирани от фондация, свързана с определени кръгове в Америка, а претендират да са знамето на обективната и свободна журналистика. Чии интереси защитават тогава?
   Само си представете какво би станало, ако да речем, Русия, или пък защп не - Куба, решеи също да финансира свободата на словото у нас и дотира няколко издания или интернет сайта.

Източник: в. ,,Уикенд"

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.