Ads Top

   Църквата на сциентологията е основана от Лафайет Рон Хъбар, известен повече като Л. Рон Хъбар. Той е приятел с Джак Парсънс - ключова фигура в ОТО, тайно общество, в което Хъбар е обучаван.

 


   Една година след края на Втората световна война Джак Парсънс пише писмо за Хъбард на прочутия сатанист Алистър Кроули, в което казва:
,,Преди около три месеца срещнах (офицера от военноморското разузнаване) капитан Л. Рон Хъбард... Макар че Рон няма формално обучение по магия (Magick), е натрупал необикновено богат опит и разбиране за областта... Той е най-телемичният човек, когото съм срещал, и напълно съответства на нашите принципи. Интересува се от установяването на Новия еон,,, Обединяваме нашите ресурси в партньорство, което ще действа като фирма с ограничена отговорност, за контролиране на бизнес начинанията ни."

   Библията на сциетологията е книгата на Л. Рон Хубард Dianetics: The Modern Science of Mental Health (,,Дианетика: съвременната наука за психичното здраве").
   Според официалния сайт на сциентологията:

Сциентологията се отнася до отделния мъж или жена. Нейната цел е да доведе човека до достатъчно разбиране на себе си и на живота си и да го освободи, за да подобри условията така, както според него е подходящо.
Което ни води до релевантния въпрос: Що е сциентология?
Сциентологията е приложна религиозна философия.
Най-бързо растящото религиозно движение на земята, за по-малко от половин век сциентологията е станала здраво установила се и активна сила за позитивна промяна в света.
Религиозната философия на сциентологията съдържа прецизна система от аксиоми, закони и техники, изчерпателно изследвани и документирани като приложими. Като такава, тя осигурява на човека способността драматично да подобри условията не само на собствения си живот, но и в света около него.

   Критиците на сциентологията обаче изобщо не са съгласни със самоописанието й като религиозна организация за самопомош. Те казват, че това е потаен, жаден за пари култ. Според донякъде истеричния анти-сциентологичен уебсайт ,,What''s Wrong With Scientology" (,,Какво не е наред със сциентологията") от Кристи Уочтър,

,,Рисковете, пред които са изправени американските войници в Близкия изток, подновиха моето отвращение от лъжата на Л. Рон Хъбард за неговата служба във военноморския флот, а сциентологията продължава да пропагандира тези лъжи. В действителност досието за службата на Хъбард се простира от посредствена до слаба. Повтарянето на лъжите на Хъбард може да не е най-лошото нещо, което сциентологията е направила, но според мен това все пак е жалко. Защо хората протестират срещу сциентологията? Тя ги заключва. Има над 24 оплаквания, че сциентологията е задържала хора против волята им. Тези незаконни действия не са извършени от отцепили се от сциентологията самотници, те са в съответствие с политиката на сциентологията. Сциентолозите задържаха Лайза Макферсън в продължение на седемнадесет дни против волята й според дневниците на самия култ. Тя умря, докато беше задържаха от тях. Щатът Флорида реши да не завежда дело по двете обвинения в углавно престъпление, заведени срещу сциентологията вследствие на смъртта й, след като сциентолозите оказаха неимоверен натиск да накарат съдебния лекар леко да промени причината за смъртта, но нейните наследници съдиха сциентолозите за смъртта и задържането й" 

   Тя продължава с обвинения към Църквата на сциентологията в лъжа и атакуване на свободното слово.
   Според Дейвид С. Турецки, автор на сайта Secrets of Scientology (,,Тайните на сциентологията"):

,,Църквата на сциентологията е богат о отмъстителен религиозен култ, или както се изразява един критик, ,,кръстоска между мунитата и Мафията". Би било грешка обаче да се отхвърля лежащата в основата й технология като безвредна или неефективна. Сциентолозите знаят много за контрола върху мисленето, социалния контрол, реторичното джудо (поражение чрез погрешно насочване, сръчна употреба на логически грешки) и убеждаване под силен натиск, макар че като жертви на собствената си технология те не биха го класифицирали по този начин. Независимо от масираната рекламна кампания, включително половинчасови информационни реклами на Дианетиката, Църквата внимателно поддържа було на мистерия върху учението си, отчасти като отхвърля всякаква смислена дискусия или анализ. За да се научат вътрешните  тайни за култа, са необходими години строго подчинение и огромни парични дарения. В замяна сциентологията обещава на привържениците си ,,тотална свобода". Интернет чрез сайтове като този ще се постарае това обещание да се спази. Този уебсайт е посветен на разкриването на различните технически трикове зад сциентологията, докато всичките й тайни не се изложат пред обществеността, при това безплатно.
   Днес сциентологията набира нови членове предимно чрез изказвания на знаменитости. Звезди като Джон Траволта и Том Круза рядко минават през някое телевизионно токшоу, без да възхвалят добродетелите на сциентологията.
Предоставено от Blogger.