Ads Top

Съветът за външни отношения

 Council on Foreign Relations (CFR; ,,Съвет по външни отношения"). В Англия фронтовата организация е наречена Royal Institute of International Affairs (RIIA; ,,Кралски институт за международни отношения").
 След Първата световна война (1919) от тази организация възниква
   Професор К. Куигли пише:
,,В края на войната през 1914г. стана ясно, че организацията на тази система (групата Round Table) трябва много силно да се разшири. Със задачата е натоварен Лайънъл Къртис, който създаде в Англия и всички колонии фронтови организации на групата Round Table. Те бяха наречени Royal Institutie of International Affairs. Ядрото на организацията във всеки район беше групата Round Table. В Ню Йорк фронтовата организация беше известна като Council on Foreign Relations и във връзка с много малката американска група Round Table беше параван за J. P. Morgan & Co. Американските организации бяха завладени от количеството ,,експерти" на Морган, които присъстваха на Парижката конференция за мир (Версайския договор) и установиха връзки с подобната група английски ,,експерти" от групата на Милнър. Идеите на Royal Institute of International Affairs и Council on Foreign Relations бяха нахвърляни в Париж..."
   Въпреки че се подчертава значението на Моргановите хора за създаването на CFR. В двадесет и петия годишен отчет на CFR се съобщава следното по повод основаването в Париж:
,,Институтът за международни отношения, основан в Париж през 1919г., в началото се състоеше от две звена. Едно в обединеното Кралство и друго в Съединените щати..."
   По-късно планът за създаване на мнима автономия е променен, защото ,,... като че ли не беше благоразумно, да се създава една-единствена институция с подразделения".
   
   Трябвало следователно да се създаде впечатление, че CFR в Америка и RIIA в Англия са две независими организации. Американското общество не бивало да забележи, че CFR всъщност е филиал на групата Round Table.
   Според професор Кунгли най-влиятелните финансови династии в Америка след Първата световна война, освен Морган, са Рокфелер, Kuhn, Loeb & Co., Dillion Read and Company, както и Brown bros. Harriman. Всички  те имат представители в CFR, а един от съоснователите впрочем е и Паул Варбург. Същите ,,инсайдери" са основатели и на системата на Федералния резерв. Мнозина от тях финансират и болшевишката революция. Ето някои от имената от учредителния списък на CFR: Яков Шиф, Аверил Хариман, Франк Вандерлип, Нелсън Олдрич, Бернард Барух, Дж. П. Морган, Дж. Д. Рокфелер. Всички те създават CFR като средство за постигане на целите си.

   CFR става известен като ,,Властимащите" (Establishment), ,,Невидимото правителство" и ,,Рокфелеровот министерство на външните работи". Тази полусекретна организация без съмнение става най-влиятелната групировка в Америка.
   Седалището на CFR  е в Ню Йорк и в момента има около 1400 членове, които ,,заемат най-важните позиции в правителството на САЩ, политиката, икономиката, масмедиите, в ЦРУ, дори и в религиите. С великодушната подкрепа на фондациите Форд-Карнеги и Рокфелер, както и на големите, с междинароден авторитет концерни IBM, ITT, Standart Oil в Ню Джърси, CFR упражнява свръхмогъщо влияние над правителството на Съединените щати, над Конгреса и над двете определящи политически партии, демократите и републиканците. Членовете на Councill on Foreign Relations са американци, чиито международни връзки им позволяват да упражняват контрол над държавите от западния свят, било то директно, било чрез други лица или други присъединяващи се общества, или с помощта на международни организации като Световната банка, която е под тяхното председателство."

   В продължение на петдесет години CFR действа на практика като сив кардинал зад кулисите на политическата власт. Много е интересен фактът, че през първите петдесет години от съществуването си CFR почти не се споменава в масмедиите. Както се знае, че сред членовете на CFR са шефовете на ,,Вашингтон пост", ,,Ню Йорк Таймс", ,,Лос Анджелис Таймс", на вестниците ,,Найт Рийдър" на радио дружествата NBC и CBS, U.S. News & World Report и редица друг, със сигурност може да се каже, че анонимността не е случайна, а целенасочена.
   Една от централните личности от основаването на CFR несъмнено е Дейвид Рокфелер. Човек не може да разбере преплитането на политическата мрежа на фамилия Рокфелер, ако не е запознат със световното влияние на организацията им. В тази връзка интерес представляват беселърите на Хари Алън, който в началото на 70-те години на миналия век е един от първите автори, писали за могъщото и влиятелно ,,невидимото правителство".
   Други организации, възникнали от Round Table и впоследствие от CFR, са Обединените нации, Билдербергите и Тристранната комисия.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.