Ads Top

Тайното общество - Розенкройцери

   Според някои документи първото споменаване в историята на нещо, наподобяващо розенкройцерството, е през 1188г., когато ,,Орден на истинския червен кръст" става подзаглавие на група, известна като Сионски приорат, ръководен от великия майстор Жан дьо Жисор.
   Той е васал на Хенри II от Англия. Отдавна свързано с франкмасонството, розенкройцерството и франкмасонството се сливат едва през XVIIIв. Групата претендира да проследява произхода си до предисторически времена и построяването на египетските пирамиди. Дьо Жисор учи последователите си, че розенкройцерството е древна тайна традиция, предаващ от древен Египет през великите древногръцки философи.

   Групата остава тайна в продължение на стотици години. Обществеността за пръв път научава за тяхното съществуване с публикуването през 1614г. на книгата на Кристиян Розенкройц Report of the Rosicrucian Brotherhood (,,Разказ за розенкройцерското братство"), в която авторът, покойник от повече от сто години по времето на публикуването и, твърди, че е сформирал нов Орден на червения кръст, след като е получил езотерично източно познание по време на пътуването си до Светите земи.
   Днес по принцип се приема, че Кристиян Розенкройц никгоа не е съществувал и се подозира,
че човекът зад тези трудове е Йохан Валентин Андреа, който е велик майстор на Сионския приорат от 1637 до 1654г. Легендата за Розенкройц твърди, че той е роден през 1378 и умира през 1484 на 106-годишна възраст. Освен това се твърди, че е написал есетата си през XVв. Те, както се твърди, произхождат от тайно нелегално братство в Германия и Франция, което иска да трансформира света, като разшири човешкото познание. Манифестите са изключително критични към католическата църква и Свещената римска империя. Призовават човечеството да се освободи от веригите на религиозната вяра и да прегърне научната мисъл, която ще отключи ,,тайните на природата".

   Третият и последен от манифестите на Розенкройц е публикуван през 1616г. и е наречен The Chemical Wedding (,,Химическата сватба"). Това е комична алегория, която разказва историята за принцеса, чието владеене й е насилствено отнето от маврите. Изоставена в океана в дървен сандък, тя е изхвърлена на брега и преживява ред приключения. В крайна сметка се омъжва за принц, който й помага да си върне царството и трона.

   Името ,,розенкройцер" е открито за многобройни интерпретации. Дали е пряка препратка към разпъването на Христос на кръста? За червените кръстове, които са изобразени на щитовете на Ордена на тамплиерите, ли се отнася? Възможно ли е розенкройцерите да са просто Орденът на тамплиерите, след като промяната на името става наложителна, когато групата им е обявена извън закона? Или името просто произтича от псевдонима на Кристиян Розенкройц?
   Секта, наречена Орден на златния и червения кръст, се присъединява към франкмасоните като Франкмасонска ложа на строгия ритуал и под това име абсорбира илюминатите във франкмасоните.
   Поне от XVIIIв. розенкройцерската версия на историята гласи, че Мойсей от Стария завет и египетския фараон Аменхотеп IV (или Акхенатон) са едно и също лице. Теорията е, че юдейските истории в Стария завет са просто преписи на египетската история, която ги предшества, и че и двете използват като основа за разказите за сътворението версии, които са написани от първата известна цивилизация - шумерите, живели на територията на днешен Ирак.

   Един френски адвокат, розенкройцер, на име Морис Жоли е този, който пише Protocols of the Learned Elders of Zion (,, Протоколи на Ционските мъдреци"), публикувани за пръв път през 1864г. във Франция. Част от Протоколите гласи:
,,Ние сме избраните, ние сме единствените истински хора. Нашите умове дават истинската сила на духа: интелигентността на останалата част от света е просто инстинктивна и животинска. Те могат да виждат, но не могат да предвиждат; техните изобретения са просто материални. Не следва ли, че самата природа ни е предопределила да доминираме над целия свят? Външно обаче, в нашите ,,официални" изказвания, ще приемем противоположната процедура и винаги ще правим всичко възможно да изглеждаме благородни и сътрудничещи. Думите на държавника не е задължително да са в съответствие с делата му. Ако преследваме тези принципи, правителства и народи, които сме подготвили по този начин, ще приемат  срещу пари в брой. Един ден те ще ни приемат като благодетели и спасители на човешката раса. Ако някоя държава дръзне да се съпротивлява срещу нас, ако съседите й се обединят с нея срещу нас, ще започнем световна война."
   Жоли продължава, че световната доминация може да се постигне чрез контрол върху това, което мисли обществеността; предизвикване на война, разпространение на глад и болести и ,,разсейване и прелъстяване на младежта". С антисемитския материал, който е добавен по-късно, ,,Протоколите" циркулират из кръговете на тайните общества и до днес. Приети са сериозно от руския цар Николай II, германския кайзер Вилхелм II и Адолф Хитлер, както и от производителя на автомобили Хенри Форд в САЩ.

   Алхимията става ключов фактор в познанията на розенкройцерите - практика, която групата нарича херметическа наука. Подобно на много тайни общества обаче, розенкройцерството е нещо повече от група с мистични и псевдонаучни убеждения. Освен това те са изключително влиятелни.

   Историкът Джим Марс разглежда групата като ,,основна сила в непрекъснатата борба срещу научния рационализъм и църковната догма, която води до разпадането на Свещената римска империя, създаването на протестантството и възникналата в резултат англиканска църква, както и Ренесанса."
   Подобно на Ордена на тамплиерите преди тях и други тайни общества, розенкройцерите са принудени да минат в нелегалност от Ватикана. Към началото на XVIIIв. те вече са се скрили в редиците на франкмасоните.
 
   В днешно време в САЩ има две отделни и конкуриращи се групи, наричащи се розенкройцери, но и двете претендират да притежават познанията, известни на древните египтяни. Това са Древният мистичен орден Розае Крусис (AMORC) и Розенкройцерско братство. И двете са базирани в Калифорния.
   AMORG използва за набиране на членове списък с велики личности от миналото, които са били розенкройцери. Според авторите Майкъл Бейджънт ,Ричард Лий и Хенри Линкълн съвременната организация в известен смисъл е ,,надула" биографията си. Списъкът с минали членове, казват те, включва ,,много важни фигури в Западната история и култура, чиито ценности, дори и само периферно, съвпадат с тези на ордена. Често случайно припокриване или сливане на нагласите се възприема погрешно като имащо огромно значение за ,,посветените членове.".
   Така човек научава, че Данте, Шекспир, Гьоте и неизброими други са били ,,розенкройцери"; внушението е, че те са били редовни членове, плащащи стриктно членския си внос"

   Например ето един цитат от уебсейта на  AMORG: ,,Сред прочутите розенкройцери са Данте Алигиери, автор на ,,Божествена комедия", Кристофър Рен, сър Франсис Бейкън, Робърт Флъд, който превежда варианта на Библията на крал Джеймс и писателят Виктор Юго."

   Какво означава да си розенкройцер? Според експерта по розенкройцерство Франц Хартман в неговата книга Rosicrucian Symbols (,,Розенкройцерски символи") ,,Мясятото или състоянието, в което розенкройцерът живее, е твърде екзалтирано и великолепно, за да бъде описано с думи."
   Въпреки това той се опитва да го направи: ,,Когато влезем във вестибюла на храма на Червения кръст, влизаме в зона на неподправено блаженство и щастие. Отгоре сияе светлина, а цялото усърдно мислене и упражняване на въображението  за целите на правенето на логични умозаключения за неизвестното се прекратяват, защото в тази светлина е царството на чистото познание; да живееш там означава да възприемаш, а да възприемаш,, значи да знаеш. В този рай на небесно съзнание не може да влезе нищо нечисто. Там няма място за земната плът и кръв, а духовните същества, които населяват това царство, са сътворени от плътта и тялото на Христос или с други думи ,,от веществото на духовната душа".

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.