Ads Top

Големият Брат те наблюдава

   Общественото пространство все повече се контролира от скрити системи за наблюдение. Личният живот на индивида тайно се улавя, проследява, събира и притежава. Иронично погледнато, докато общностите се разпадат и ние все повече и повече се изгубваме в масата от безлични консуматори, единствените, на които може да разчитаме, че ще проявят интерес към нашия живот, са властниците пишещи законите и тези, които управляват местата, предназначени за консумиране.
   Възвръщането на пространството от наблюдение би засилило свободата ни да действаме лично и тайно, както за себе си, така и за другите, а не за следящите ни камери. Такива деспотични мерки за сигурност са необходими единствено, когато властта и богатството са разпределени толкова несправедливо, че човешките същества не биха могли да съществуват съвместно в мир и хармония. Тези, които наблюдават системите за сигурност, грешат в твърдението си, че трябва да е създаден ред, за да се прочисти пътя към свобода и равенство. Вярно е обратното: редът е единствено възможен като следствие от факта, че хората живеят заедно в равенство, справедливост и свобода за всички. Всичко друго е просто ограничаване и потискане. Ако са необходимо камери на всеки ъгъл, тогава нещо е фундаментално сбъркано в нашето общество.

   Какво толкова не е наред с видео наблюдението?
   През последните няколко години значително се е увеличил броят на камерите за наблюдение в общественото пространство. Видео камери се взират в нас от сгради, банкомати, улични лампи и светофари, улавяйки всяко наше движение, за да бъдем наблюдавани и следени от полицаи и частни охранители. Ефективността на тези устройства за намаляване на престъпленията е много съмнителна, а случаите на злоупотреба от обществените и частни власти предизвикват сериозно безпокойство относно видео контрола в публичното пространство.

   Ето няколко примера за хора, които с основания биха желали да не бъдат снимани от невидими наблюдатели:

   Младежи:
   Голяма част от младежите редовно се проследяват от полицейските видео оператори. Това се отнася особено за тези, които изглежда, че принадлежат към субкултурни групи, които властите считат за подозрителни или опасни. Носите ли широки и смъкнати гащи или сте пънкар с гребен, обеци и татуировки? Усмихнете се - камерата ви снима!

   Жени
   В направено проучване е установено, че 1 от 10 жени се наблюдава, поради воайорски причини от мъжки видео оператори.

   Активисти
   От опит се знае, че системите за наблюдение се използват, за да се шпионират активистки групи, участващи в различни (легални или не) форми на съпротива. Едно от най-известните доказателства за качествата на наблюдателните системи, което властите и производителите обичат да споменават, е способността да се разчете текста от флаери и плакати, които активистите разлепят.

   Аутсайдери
   Съществува склонност видео операторите да снимат хора, чиито външен вид или поведение се считат за странни и ,,не на място". Това включва хора шляещи се пред магазините или бездомници просещи по улицата.

   Всички други
   Нека погледнем фактите такива, каквито са - всички ние правим неща, които са напълно легални, но които не бихме желали да споделим с останалия свят. Целуването с любимия човек на улицата, интервюто за нова работа без знанието на сегашния работодател, посещението на психиатър - това са всекидневни дейности, които съставляват нашия личен живот. Няма нищо лошо в тези неща, но може просто да желаем да запазим тези дейности в тайна от нашите колеги, съседи или всеки друг.

   Но каква е вредата?
   Несъмнено, видео наблюдението на обществени места представлява нахлуване в личния живот. Но какво от това? Заснемането на някой от време на време не изглежда толкова лошо, като се имат в предвид ползите за сигурността, които камерите предоставят. Не е като всеки да гледа постоянно записите, и нека бъдем честни - да си набелязан за наблюдение без дори да подозираш за това, не е като да си спрян, изплашен и тормозен от живо ченге.

   За съжаление не е толкова просто. Фактът е, че контролът върху системите за видео наблюдение е много малък, а въпросът за това, кой притежава касетите, както и кой има право да ги гледа, е все още напълно неясен.

   Много от камерите наблюдаващи публичните пространства са частно притежавани. Банки, офис сгради, и универсални магазини редовно извършват видео наблюдение както на своите съоръжения и работници, така и на близко стоящи сгради и случайно преминаващи хора. Направените записи са частно притежание и биха могли да се съхраняват, излъчват или продават на други компании, без разрешение, откриване или заплащане на въвлечените хора.

   Също така, видео материали, заснети от полицейските служби, биха могли да се сметнат за публично достояние и като такива свободно могат да се дават на индивиди, компании и държавни агенции. Вече има такива случаи в Англия (страната с най-гъста и най-широка мрежа за видео наблюдение). През 90-те години Бари Голдинг излъчваше предаване, наречено ,,Хванати в крачка", което представляваше видео компилация от екзотични и пикантни материали, заснето от уличните камери за наблюдение. Излъчвани са множество интимни контакти - включително сцена, в която двойка прави секс в асансьор - при които обикновени хора правят (предимно) легални неща, но въпреки това биха желали да ги запазят в тайна.

   По същия начин има широко разпространение на уеб сайтове с материали от скрити камери, включващи нелегални записи на жени в тоалетни, съблекални и други места. Липсата на законодателен контрол позволява тези сайтове да функционират легално, но дори и да се приемат нови закони, естеството на интернет прави даването под съд малко вероятно.

   С развитието и усъвършенстването на системите за видео наблюдение, се увеличават и възможностите за злоупотреби. Усъвършенстваните видео системи могат да разпознаят лицата на индивиди (проверявайки заснетите лица за съвпадение с познати лица от налична база данни), предмети, които хората носят (например, дори могат да разчетат текст от документ). Тези системи позволяват да се създаде база данни, която подробно разкрива кой сте, къде сте били, кога сте били та, и какво сте правили... база данни, която евентуално ще е достъпна за множество хора (работодатели, бивши любовници, телевизионни продуценти...), с които не бихте желали да споделяте тази информация.

   Видео наблюдението е престъпността
   Системите за видео наблюдение придобиха голяма популярност през последните години, заради шумното им рекламиране, че били едно високотехнологично решение за проблемите, свързани с престъпността и безредието. Производителите на скъпоструващите системи твърдят, че с тяхното използване драматично ще се понижи криминалната активност и ще се осигурят незнайни до сега мерки за сигурност. Също така много често се изтъква, че системите за наблюдение са добро предпазно средство в борбата с тероризма. Неслучайно те са толкова широко разпространени в Англия, заради множество бомбени атаки и заплахи. След терористичните атаки в САЩ на 11 септември, производителите на системи за видео наблюдение увеличиха своите опити да привлекат американската общественост и пожънаха голям успех в продажбите. В опитите си да трупат печалба от международни трагедии, продаването на продукти по този начин и меко казано нетактично. А според проучване за ефективността на системите за видео наблюдение, които се използват в Англия, не съществуват убедителни доказателства, че наличието им е повлияло върху равнището на престъпността. Въпреки широкото използване на камери, е учудващо, колко рядко те водят до арести. Освен това, видовете престъпления, за които системите за наблюдение са най-ефективни, са кокошкарски истории и не представляват нищо в сравнение с тероризма и отвличанията, за които се говори, че щели да бъдат предотвратени.
   Друго, което трябва да ни безпокои, но не бива да ни учудва, е това, че записите на инциденти с полицейско насилие редовно се игнорират. Касетите от тези събития имат склонност да се ,,изгубват" от операторите. Също така не е много ясен ефекта на камерите върху психиката на престъпниците. Едни проучване в Лос Анджелис открива, че камерите в търговските центрове се възприемат от престъпниците като предизвикателство и следователно ги насърчават към кражби. В най-добрия случай системи за наблюдение не намаляват престъпността, а просто я отклоняват към други райони. Престъпниците бързо свикват с камерите и започват да действат извън тяхното полезрение.

   Сега повече от всякога

    Където и да отидеш, каквото и да направиш, който и да си, ГОЛЕМИЯТ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА, защото си потенциален престъпник. Може би тайно си се съмнявал/а в неприкосновеността на корпоративната и частната собственост или във валидността на законите, които богатите са измислили, за да управляват бедните. Затова поставят камери на всеки ъгъл и полицейски коли патрулират постоянно. Едно състояние на безпорядък и несправедливост, оставено само на себе си, се връща към равновесие и нашата задача е да запазим това равновесие. При засиленото чувство за обществена безопасност и увеличаващите се изисквания за по-добра защита срещу заплахите за терористично насилие, проектите, целящи да подкопаят системите за обществен контрол, изглеждат неуместни за някои хора. Но сега има жизненоважна нужда да се чуят гласовете, шумно протестиращи срещу циничната експлоатация на легитимирания човешки страх и на страдащите от политическата власт и стремежа за парични печалби.

   Ето ви и един донкихотовски проект: съберете се с приятели и изкарайте от строя всички системи за наблюдение във вашия град и го обявете за СВОБОДНА ЗОНА ЗА ДЕЙСТВИЕ. Създайте си приятния навик да възвръщате всяко пространство, през което минавате. Неодушевените предмети на градската среда вече говорят езика на властта:    билбордове; плакати; корпоративни сгради. Нека ги научим да пеят друга песен. Изразете вашите мисли и копнежи за по-добър живот, за един свят без експлоатация, господство и предразсъдъци. Взимайте със себе си раница или чанта, когато излизате навън: лепете стикери и плакати, драскайте с маркери и спрейове, използвайте шаблони и вашите арт умения. Изтръгнете живота си от лапите на големия брат и го живейте така, както винаги ви се е искало!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.