Ads Top

Геноцидът извършен от Армения над Азербайджан

   Ходжалинско клане, известно също като Трагедия в Ходжали, е убийството на най-малко 161 етнически азербайджански цивилни от град Ходжали на 25-26 февруари 1992 година от арменски и частични военни сили на ОНД по време на Нагорнокарабахската война. Според Азербайджанската страна, както и Хюман Райтс Уоч (ХРУ) и други международни наблюдатели, клането е извършено от етнически арменски военни сили, според слуховете с помощта на руския 366-и моторизиран стрелкови полк, очевидно не действащ по заповед от командването. Според азербайджанските власти жертвите са 613 цивилни, включително 106 жени и 83 деца. Това е най-голямото клане през Нагорнокарабахския конфликт.


   Според организацията „Мемориал“, от есента на 1991 година Ходжали на практика е под блокада от арменските въоръжени сили и след оттеглянето на съветските вътрешни войски от Карабах блокадата преминава в пълна. Няколко жители успяват да напуснат блокирания град, но цивилното население не е напълно евакуирано, въпреки настоятелните искания на главата на изпълнителна власт в Ходжали, Е. Мамедов.

   Според Хюман Райтс Уоч, трагедията започва когато голяма колония от жители, придружени от малка дузина отстъпващи бойци, бягат от града когато той попада под контрола на арменските сили. Като доближават границата с Азербайджан, попадат на арменски военен пост и са подложени на жесток огън.

   Според „Мемориал“, част от населението започва да напуска Ходжали скоро след началото на атаката, опитвайки се да избяга към Агдам, и въоръжени хора от градския гарнизон са сред бягащите хора. Хората напускат в две посоки:

   Така, по-голямата част от цивилните напускат Ходжали, докато около 200-300 души остават в града, криейки се в къщите и мазетата си. В резултат на бомбардировката на града, неопределен брой цивилни са убити по време на атаката. На практика арменската страна отказва да предостави данни на наблюдателите от „Мемориал“, колко души са загинали. По двете групи от бягащи е открит огън, в резултат на който много хора са убити. Останалите живи се разпръсват. Бягащите попадат на арменски военни постове, откъдето е стреляно по тях. Няколко души успяват да избягат в Агдам, други, предимно жени и деца (точният брой е невъзможен да бъде определен), умират от измръзване докато се скитат из планините, трети са пленени близо до селищата Нахичеваник и Пирямал.

Източник: Уикипедия

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.