Ads Top

Домът на Храма

   Разположен на Шестнайсетта улица 1733, той е главната квартира на Южната юрисдикция на масонската организация Шотландски ритуал. 

   Завършен през 1915г., храмът е проектиран от Джон Ръсел Поуп, архитекта на Мемориала на Джеферсън. Колкото и да е странно, самият Поуп не е масон, но си сътрудничи с масона от трийсет и трета степен Елиът Удс, който отговаря за символиката на сградата.


   Домът на Храма изобилства на египетски символи, възприети от масоните, например сфинкса, египетския кръст, урея. Върху храма се издига огромна пирамида, която е свързана с незавършената пирамида върху еднодоларовата банкнота като знак за масонско влияние в американското правителство.


   В храма има витрина със знамето на масонската ложа, което Бъз Олдрин е взел със себе си на Луната. Или по-точно, ако вярваме на конспиративната теория, знамето, което Бъз Олдрин е взел със себе си в пустинята в Невада, преструвайки се, че отива на Луната.
   Други известни масони, почетени с портрети в залата, са Джин Отри, изпълнителят, станал известен като ,,пеещият каубой" през 30-те и 40-те години на 20-ти век, героят от Втората световна война Джими Дулитъл и Норман Винсънт Пийл, автор на книгата по самопомощ ,,Силата на позитивното мислене".

   В храма са тленните останки на Албърт Пайк, масона, който преработва Шотландския ритуал и над трийсет години е суверенен върховен командир на неговата Южна юрисдикция.
   ,,Онова, което направим за себе си, умира с нас. Онова, което направим за другите и света, остава и е безсмъртно."
Албърт Пайк

   На 11 септември 2009г. в предаването ,,Днес" на Ен Би Си показаха материал за Дома на Храма като едно от местата, където се развива действието в романа, и споменаха, че много жители на Вашингтон ежедневно минават с колите си оттам, без да подозират за неговото значение. Също като местата в Лондон  и Париж, където се развива действието в ,,Шифърът на Леонардо". Домът на Храма най-вероятно ще привлече много нови посетители.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.