Ads Top

САЩ и ЕС отменят икономическите санкции срещу Иран

  Техеран намалява три пъти съоръженията си за обогатяване на уран.
  ЕС и САЩ ще отменят действието на икономическите и финансовите санкции срещу Иран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) установи, че Техеран изпълнява своите ключови ангажименти. Това се казва в комюнике на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за резултатите от преговорите в Лозана.


   „ЕС ще спре действието на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрената програма, а САЩ ще прекратят действието на всички свързани с ядрената програма допълнителни икономически и финансови санкции едновременно с верифицирането на ключовите ядрени ангажименти на Иран пред МААЕ“, се казва в текста.
   „Иран и световните сили положиха основите на бъдещия всеобхватен план за иранската ядрена програма”, заяви Могерини. „Достигнахме решение по ключовите параметри на съвместния бъдещ план за действие. Това решение е критично важно, то заложи основите на окончателния текст на съвместен всеобхватен план“, добави тя.

   „Решението по иранската ядрена програма е намерено, Техеран е готов да започне работа над проекта за споразумение незабавно”, заяви по-рано иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.
   Достигнато е споразумение Иран да намали броя на центрофугите за обогатяване на уран от сегашните 19 000 на 6000. Това част от ядрената сделката, която според ирански медии ще е с продължителност десет години, съобщава АФП.
   Това ще включва и около 1000 центрофуги, които могат да произвеждат материал за генериране на енергия, но и за ядрени оръжия, в центъра „Фордо“ макар да бъдат използвани единствено за изследвания, според източник от иранската делегация на преговорите в Швейцария.

   Освен това, ядреният обект в Натанз ще бъде единственият в Иран, където ще се обогатява уран. Това се казва в изявление за резултатите от преговорите между световните сили и Иран в Лозана.
   „Тъй като Иран преследва целта за мирна ядрена програма, възможностите на Иран за обогатяване и акумулиране на ядрен материал ще бъдат ограничени и в страната няма да има други обекти, освен Натанз“, се казва в текста. В него се добавя, че заводът за обогатяване на удар във Фордо ще бъде преобразуван в технологически център. „Във Фордо няма да има ядрено делими материали. Фордо ще бъде преобразуван от обект за обогатяване в ядрен, физически и технологически център“, се добавя в изявлението.

Източник: БЛИЦ

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.