Ads Top

   Църквата на процеса се развива от група за самопомощ (сциентология). Основана е в Лондон, Англия, от Робърт де Гримстън, който е известен на членовете на Процеса като ,,Учителя". ,,Процесът" в името на групата се отнася до промените, за които се смята, че са необходими, за да се избегне краят на света. Групата израства и се разпространява през 60-те и 70-те години както в Европа, така и в Северна Америка. Тяхната американска централа е във Вашингтон, окръг Колумбия. През това време ,,Процесът" участва в протестите срещу Виетнамската война.

   Освен другите дейности всеки клон използва средства, за да храни бедните. На жените се позволява да водят церемониите.

   През 1974г. Църквата и Робърт де Гримстън се разделят. Той е освободен като ,,главен теолог" на групата. Де Гримстън се връща в Англия. Междувременно групата се реорганизира в Масачузетс. През 1988г. ,,Процесът" се преименува на Общество на процесианците и става до голяма степен светска организация,
   Експертът по ,,Процесът" Б.А Робинстън пише:
 Събранията се провеждат в стая, в която има християнски кръст на стената, а в другия й край е Козата на Мендес (козя глава в петоъгълник), символизираща Сатаната. Версията на ,,Процесът" на този символ поставя петоъгълника изправен. Козата на Мендес по-късно е отстранена като част от символизма на ,,Процеса". В центъра на стаята се намира кръгъл олтар, покрит с мотив на ,,Процесът". На него са подредени свещи, сочещи в четирите основни посоки на света, което символизира тяхното единство с целия свят. В центъра на олтара гори тамян като символ на Христос, който е в ядрото на ,,Процесът". Членовете, присъстващи на ритуала, седят на възглавници на пода в концентрични кръгове около олтара. Фонът е музикален, обикновено с китари, певци, цитри, пиано и барабани. Тъй като събота е традиционния шабат (след като неделя е денят за почивка на християните), основната служба през седмицата се нарича Събиране в шабат. Провежда се събота вечер в 19ч. На коледа се провежда Събиране на Бъдни вечер. Сватби се правят във всички филиали. ,,Процесът" жени двойки от един и същ пол, както и хетеросексуалните сватби). Параклисите са затворени в неделя и на Коледа.

    Според У. С. Бейнбридж в неговата книга ,,Satan's Power: A Deviant Psychotherapyt Cult" (,,Силата на Сатаната: отклоняващ се психотерапевтичен култ"):

Те вярват в един-единствен, непознаваем Бог: Бог просто ,,е". Исус Христос се разглежда като Обединител; Сатаната е разделител, може би създаден от Бога, за да подложи на проверка човечеството. Те вярват в ,,закона на Вселената", т.е. ,,каквото дадеш, това ще получиш". Цялата материя се разглежда като свещена, защото произтича от Бог. В ранните дни свещениците носят широки черни наметала, за да внушават посланието за ,,оплакване на смъртта на света, освен ако не се променим". Учението на Христос ,,обичай враговете си" става тяхно основно правило на поведение. Те обичат индивида, но не неговите лоши дела. Тези убеждения водят до любов към Сатаната - не към неговите дела, а към Сатаната. Съществото.

   Бейнбридж казва, че Сатаната е добавен в сместа на ,,Процесът" през 60-те години на ХХ век, когато членовете обикалят целите САЩ и се натъкват на Антон ЛаВей, наскоро поставил основите на Църквата на Сатаната.
   В книги като The Ultimate Evil (,,Върховното зло") на Моури Тери и  The Family (,,Семейството") на Ед Сандърс се заявява, че убийци като Семейството менсън и ,,Сина на Сам" са членове на или са повлияни от ,,Процесът". Смята се, че пътищата на Менсън и ,,Процесът" се пресичат през 1967г. Един известен със сигурност факт е, че те са съседи.
   Според статията The Process Church of the Final Judgement:
Менсън живее на същата улица (Коул Стрийт в Сан Францинско), на която е разположен параклисът на ,,Процесът" (на две пресечки, съответно номера 636 и 407, макар че според друг източник в различно време). Имайки предвид философските уклони на Менсън, е лесно да се представим как той се включва в дебатите на процесианците или дори заема идеи от тях. Менсън наистина има подготовка по сциентология, а ,,Процесът" е формиран от двама бивши сциентолози (Робърт и МериАн де Гримсън).

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.