Ads Top

   Най-тайното общество на Уолстрийт. Основано през 1929г. тази група включва повече от 250 от бившите шефове и директори на нюйоркския финансов район. Когато е принудена да общува с обществеността, групата се представя като уолстрийтска версия на Монашеския клуб, който има изисквани правила позволяващи на членовете да се майтапят един с друг и със себе си.
   Членовете са насърчавани да пазят ритуалите на групата в тайна, макар че не е ясно дали са принудени да полагат ужасни клетви, както е в другите тайни общества.
   Един член казва на репортер:


Това е тайно общество. Не мога да ви кажа нищо повече; иначе нямаше да е тайно.
 
   Поне публично, групата няма централа. Таксата е 2000 долара годишно - много разумна сума за група от финансовия елит. Групата се среща на годишна вечеря през януари в хотел ,,Сейнт Реджис". Тъй като членството е доживотно, членовете се присъединяват към забавленията дори след като техните кариери на Уолстрийт са приключили.

   Такъв е случаят през 2004г., когато Ричард А. Грасо, който е уволнен като председател и главен изпълнителен директор на Нюйоркската фондова борса, получил междувременно пакет от 139,5 милиона долара, все пак е поканен на вечерята, където е обект на добронамерени закачки.
Друга мишена на шегите на вечерята през 2004г. е кметът на Ню Йорк Сити, Майкъл Блумбърг - мултимилиардер, който е може би най-известен с това, че забрани тютюнопушенето на всички обществени места в Ню Йорк. На вечерята се вадят пури и много членове извличат огромно удоволствие от нарушаването на общинския закон в присъствието на кмета... може би дори в лицето му.

 В обществото се приемат мъже и жени. Една от новоприетите - или ,,неофити", както се наричат - е Даяна А. Тейлър, която е както в банковия надзор на Ню Йорк, така и интимна приятелка на кмета Блумбърг. На вечерята неофитите изпълняват ритуал с песен и танц. Тейлър и събратята новопокръстени обличат раирани затворнически дрехи за ритуал относно съмнителните практики на Уолстрийт. По време на шоуто членовете хвърлят хлебчетата си по изпълнителите.   Макар че за никого от изпълнителите не се твърди, че напуска всекидневната си работа в полза на шоубизнеса, изпълненията се приемат относително сериозно. Осигуряват се театрални инструктори и от изпълнителите се очаква да репетират.
   Според ,,New York Times" (6 февруари 2004):

Обичаите на клуба в много отношения са архаични. Висшите членове се наричат Велик удар и Велик комат, а мотото е на латински и означава ,,Ние пеем и танцуваме". Членовете са силно насърчавани да пазят тайната на ритуалите на клуба, а майтапите са за ,,сметка" на членовете.
 
   Сред другите членове на обществото са Дейвид Х. Комански, бивш председател и главен изпълнителен директор на ,,Мерил Линч", Кенет Дж. Лангоун, който от 1999 до 2003г. е председател на компенсаторния комитет на Нюйоркската фондова борса, Мартин Липтън, основател и партньор в ,,Уочтъл Липтън Роузън & Кац", Стенфорд И. Уейл, председателен директор на ,,Беар Стърнс", Лоурънс Д. Финк, главен изпълнителен директор на ,,Блейлок & Партнърс" и афроамериканец.
   Блейрок замества Великия удар от 2003г. - Александра Лебентал, президент на брокерската фирма, търгуваща с общински облигации ,,Лебентал & Кампании".

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.