Ads Top

   Самообучаващи се от Ню Мексико. Според Catholic Encyclopedia от 1914г. ,,Херманос Петинентес" са общество от хора, които - за да изкупят вината си - практикуват изкупление, което се състои предимно от самобичуване, носене на тежи кръстове, завързване на тялото за кръст и стягане на крайниците, за да се попречи на кръвообращението.

   Тези практики преобладават в Колорадо и Ню Мексико от началото на XIXв. До 1890г. те са публични; днес са тайни, макар и не така строго пазени. Херманос Пенитентес са мъже; през втората половина на XIXв приемат и жени и деца в отделни организации, които обаче не са многобройни. Обществото няма обща организация или върховна власт. Всяко братство е местно и независимо, като има собствени ръководители. Главният ръководител, hermano mayor (старши брат) има абсолютна власт и като правило заема този пост до живот. Другите ръководители са като тези в повечето тайни общества: свещеник, пазач о т.н. Церемонията по посвещаването, която се осъществява през Страстната седмица, е проста с изключение на последната проверка. Кандидатът е съпроводен до morada (жилище), дома или градския съвет от двама или повече каещи се и след поредица от въпроси и отговори, състоящи се предимно от молитви, той е приет.
   След това преминава през различни унижения. Първо, мие краката на всички присъстващи, коленичейки пред всеки: след това рецитира дълга молитва, искайки прошка за всяка обида, която може би е нанесъл. Ако някой от присъстващите е бил обиден от кандидата, го шиба по голия гръб. След това идва последният и най-жестокият тест: с кремък се правят четири или шест прореза под формата на кръст  точно под раменете на кандидата.

   Когато Ню Мексико е под мексиканското управление, самобичуването се осъществява по улиците и в църквата. След като идват американците, самобичуването се прави предимно в morada и е самоприлагано с къс камшик, направен от листата на плевела amole, наречен disciplina.
   В средата XIXв. каещите се шестват от своята morad голи от кръста нагоре, шибайки се през цялото време. Шествието се води до acompanadores (придружители), които носят тежки кръстове. Процесията се придружава и от певци на химни. Има и каруца, която носи фигура, представляваща смъртта, канеща се да стреля с лък и стрела. Шествието преминава по пътя до църквата. Каещите се влизат вътре и се молят, а след това шествието се възобновява обратно към morada.

   На Разпети петък един от членовете на групата е завързан за кръст. Към края на XIXв. инсценировките на разпъване на кръста се прекратяват и самобичуването се прави тайно. Когато член на групата умре, трупът му се държи в morada в продължение на няколко часа и се бие с камшици.
   Самонаказанието под формата на самобичуване като част от религиозни ритуали за пръв път се появява през XIIIв. в Италия, а след това в Испания и Латинска Америка през XVIв. Смята се, че развитието на тайните общества, основани на тези ритуали, се появява едва през XIXв. Вярва се, че такива организации продължават да съществуват в определени части на Мексико и Централна и Южна Америка. Католическата църква не заклеймява самобичуването, но се е опитала да регулира и да контролира тази практика, за пръв път по време на папа Лъв XIII.

   Каещите се от Ню Мексико произлизат от преди съществувала францисканска група, известна като Третия орден на св. Франциск, която за пръв път се появява през XVIIв. Макар че използват самобичуването, тези францисканци не нараняват целенасочено кожата с камшика, Шестват боси до и от църквата, но носят единствено малки кръстове. Сериозността на бичуването и тежестта на кръстовете се увеличават в течение на годините. През 1886г. архиепископ Салпойнте от Санта Фе им нарежда в името на църквата да забранят самобичуването и носенето на тежки кръстове. Архиепископът съветва старшите членове на организцията да се придържат към правилата на Третия орден на св. Франциск, но каещите се пренебрегват заповедите и продължават по своя начин. Три години по-късно архиепископ Салпойнте нарежда забраната на групата, което принуждава каещите се да практикуват ритуалите си тайно.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.